Mednarodna biatlonska zveza je v petek pred začetkom svetovnega prvenstva v korejskem Pjoengčangu potrdila, da je imela trojica ruskih biatloncev pozitiven tudi B vzorec dopinškega testa, zato je tekmovalce suspendirala, ti pa so odpotovali domov.

Biatlonci pa so vztrajali, da so nedolžni, čeprav vedo, da bo to težko dokazati. Analize vzorcev, odvzetih na svetovnem pokalu v Ostersundu, so namreč pokazale, da naj bi si Rusi pomagali s prepovedanim krvnim dopingom EPO.

Tudi Leonid Gurjev, ki skrbi za Ahatovo, je prav tako ostro zavrnil vse obtožbe o jemanju prepovedanih poživil, dopušča pa možnost, da so tekmovalke vzele kakšna napačna zdravila.

Pa tudi ruski navijači so na strani svojih tekmovalcev, ki so se obrnili neposredno na predsednika države Dmitrija Medvedjeva in predsednika vlade Vladimirja Putina ter pozvali vodilna ruska politika, naj poskrbita za reforme v športu in športni politiki. "Pozivamo vaju, da pomagata pri odstranitvi sistemskih napak. Noben od obtoženih biatloncev ni vzel prepovedanih snovi in tvegal konca kariere. Če so jemali nedovoljeni snovi, se je to zgodilo po nalogu visokih športnih funkcionarjev, ki zdaj obsojajo športnike. Ne dovolita, da takšni ljudje uničijo vero v ves ruski šport."

Interno preiskavo primera pa je napovedala tudi ruska biatlonska zveza in v sporočilu za javnost napovedala kaznovanje vseh vpletenih, ki jih ni podrobneje navedla.