Razplet po prvi vožnji je obetal zelo napet obračun za odličja. Italijanka Manuela Möllg je vodila 24 stotink pred Američanko Lindsey Vonn in štiri desetinke pred tretjeuvrščeno Francozinjo Sandrine Aubert, Hrvatica Ana Jelušič na 12. mestu pa je imela le sekundo in štiri desetinke zaostanka za Möllgovo.

Po štirih zaporednih zmagah je Riescheva vodilna v slalomskem seštevku pokala, po prvi vožnji pa je bila šele šesta (+0,63). V finalu je dotlej vodilno Poutiainenovo ugnala za več kot sekundo. Zahrobska je bila pred drugo vožnjo tik za najboljšo trojico, njen oče in trener Peter pa je postavil drugo progo. Na njej ji ni uspelo prehiteti Riescheve. Slednja je imela v rokah medaljo po nastopu Aubertove. Francozinja še nikoli v pokalu ni bila višje od petega mesta, v finalu pa je napravila veliko napako. Predsednik Francije Nicolas Sarkozy ji je v ciljni areni lahko zaploskal le za borbenost, saj se je vrnila nazaj do vratc, ki jih je zgrešila, in nato prišla skozi cilj ter bila na koncu zadnja, 26., več kot 48 sekund za Rieschevo.

Vonnova je odstopila kmalu po startu. Mölggova, še nikoli ni osvojila zmage v svetovnem pokalu, bila pa je že petkrat druga, je bila dobro na poti k velikemu presenečenju. Izvrstnih vmesnih časov pa ni pretvorila v zlato. Ker je zgrešila vratca blizu cilja, je ostala celo povsem praznih rok, Nemčija pa je osvojila drugo zaporedno zlato na prvenstvu. Kathrin Hölzl je na veleslalomu za devet stotink premagala Tino Maze...

"Nič več nisem tista smučarka, ki je uspešna v svetovnem pokalu, na velikih tekmovanjih pa še ni osvojila odličja. Postala sem svetovna prvakinja, to je sijajno. Toda pritisk je bil zelo velik, slalom pa je zelo tvegana disciplina. Razplet finala je bil sanjski," se je smejalo Marii Riesch, prvi nemški slalomski prvakinji po 33 letih in slavju Rosi Mittermaier (1976). Osvojila je svoje prvo odličje na velikih tekmovanjih.

Od dveh Slovenk je uvrstitev dosegla le Ferkova, Brodnikova pa je na svojem prvem SP povozila količek in odstopila že na prvi progi. "Nikakor mi ni uspelo učinkoviti izpeljevati zavojev. Toda proga je bila taka, da je bilo težko smučati brez napak. Zadovoljna sem tako z današnjo tekmo kot tudi s celotnim prvenstvom. Edina poleg Marie Riesch in Anje Pärson sem odpeljala vse tekme na tem SP. Nastopi v Val d'Iseru so lepa popotnica za naprej," je dejala Ferkova, po prvem nastopu enaindvajseta. Enajst mest boljša je bila na superkombinnaciji, kjer ji je po smuku kazalo še precej bolje, saj je bila nenadejano osma.

Velik polom tokrat so doživele Avstrijke

Kathrin Zettel, ena izmed favoritinj za zlato in superkombinacijska svetovna prvakinja, in Michaela Kirchgasser sta odstopili v prvi vožnji, Elisabeth Görgl (35.) in Anna Fenninger (36.) pa se sploh nista uvrstili v finale, kar je najslabši izkupiček te smučarske velesile od olimpijskih iger leta 1976 v Innsbrucku. Razočarana je bila tudi Švedinja Anja Pärson, olimpijska prvakinja. V finalu je za enajst mest izboljšala svojo uvrstitev s prve proge, deveto mesto in skoraj dve sekundi zaostanka za novo prvakinjo pa je veliko manj, kot se je nadejala najuspešnejša tekmovalka SP leta 2007 v domačem Aareju.