Za popoln večer je izostalo presenečenje. Po prvih treh nizih je kazalo, da bi slovenski prvaki utegnili priti do ene največjih zmag v zgodovini kluba, a kot je dejal Jasmin Čuturič, se je nato "speča žival" prebudila in Rusi so se proti Kazanu odpravili z odlično popotnico pred povratno tekmo. Iz globokega spanca se je najbolj predramil Američan Clayton Stanley, ki je v odločilnih trenutkih prevzel odgovornost in imel s 13 točkami v zadnjih dveh nizih največ zaslug za preobrat. Priložnost so Gorenjci zamudili v prvem nizu, ko so imeli na dosegu roke zmago, a so tudi ob nesrečni sodniški odločitvi v dramatični končnici ostali praznih rok.

"Prvega niza je resnično škoda. Če bi ga dobili, bi bil razplet lahko povsem drugačen. V prvih treh nizih smo igrali dobro, prikazali smo svojo značilno igro, nato pa je sledil padec. Mogoče ima za to zasluge tudi Stanley, ki je s fantastičnimi servisi v četrtem setu nizal točke," je povedal blejski libero Sebastjan Škorc, ki so mu gledalci ob koncu zapeli voščilo za 35. rojstni dan, medtem ko so ga cvileče najstnice okupirale s prošnjami za avtograme. Eden bolj razočaranih je bil Jasmin Čuturič. Primorec v vrstah blejskega kluba je bil samokritičen. Kljub nekaterim spornim odločitvam izgovora za poraz ni iskal, njegov pogled pa je bil jasen: "Tako, kot sem bil tokrat nemočen, nisem bil že lep čas. Razočaran sem, ker enostavno nisem mogel pomagati ekipi. V prvih treh nizih smo igrali fenomenalno. A če igraš tako, kot smo mi v četrtem in petem delu, je nemogoče zmagati. Rusi v prvih treh nizih niso pokazali nič, nato pa so začeli igrati odbojko. Popravili so servis, rezultat pa je bil viden."

Če bi ACH tekmo dobil, bi bil eden junakov zagotovo Mitja Gasparini. Štiriindvajsetletni korektor je prispeval 34 točk. V prvih treh nizih, ko je zbral 26 točk, je bil vsaj tako suveren, kot je bil Stanley v četrtem. "Stanleyjevo serijo smo pričakovali. Žal se po tem nismo uspeli vrniti v igro. V Kazanu bomo imeli spet težko nalogo. Rusi ostajajo favoriti, a nismo brez možnosti. Dokazali smo, da imajo probleme, če jim vsilimo svojo igro," je dejal Gasparini. Po tekmi je imel nasmeh do ušes podajalec Zenita Lloy Ball. Med dajanjem izjav se je neprestano šalil in poskrbel za nekaj "cvetk". Na vprašanje, kaj je tako spremenilo igro Zenita po tretjem nizu, se je zakrohotal: "Stanleyju sem rekel, naj igra bolje." Nato je iz njegovega grla prišel resnejši ton. "Clayton je odličen igralec. A tako kot vsakdo, tudi on včasih začne slabše, zato potrebuje spodbudo. Lepo bi bilo, če bi zmagali po treh ali štirih nizih, a najbolj pomembna je zmaga," je dejal in dodal, da nekoliko pogreša ZDA, a mu v Rusiji nič ne manjka. Malo ga moti le mraz, toda: "Naš sponzor je državno plinsko podjetje, zato je moja hiša vedno topla." Za konec je postregel še z mnenjem o ACH Volleyju: "Blejsko moštvo je odlično, je zelo dobro organizirano. ACH mi je tako všeč, da bi v naslednji sezoni z veseljem igral pri njem. Malo bi deskal na snegu, malo igral odbojko in se imel prav fino."