CAS je 29. januarja že podaljšal rok za sprejem odločbe v zvezi s Heleno Javornik do 28. februarja letos. Javornikovi so pred dokončno odločitvijo o domnevnem jemanju prepovedanih poživil začasno prepovedali nastopati. Javornikova, lastnica vseh slovenskih rekordov na dolgih progah (od 3000 m do maratona), je bila 11. decembra lani na zaslišanju na CAS v Lozani v Švici, senat pa naj bi sprva odločitev o primeru najboljše slovenske dolgoprogašice, ki so jo zaradi uporabe nedovoljenih poživil začasno suspendirali, sprejel do 31. januarja letos.

Zaslišanje je trajalo več kot osem ur. Skupaj s Heleno Javornik je bilo na strani obrambe devet prič in izvedencev, na drugi strani pa v dvorani šest prič in izvedencev, tri osebe pa so poklicali po telefonu, eno celo v Kanado. Javornikova je zanikala krivdo in še naprej trenira.

Protidopinška komisija AZS je 18. junija 2008 opravila zaslišanje Javornikove zaradi pozitivnega rezultata na prisotnost rhEPO (rekombinantni eritropoetin, op. p.) v urinu, odvzetem med kontrolo dopinga po polmaratonu, ki je bil 9. marca 2008 na Dunaju. Po štirih urah in pol zaslišanja je protidopinška komisija AZS odločila, da Javornikova ni kršila protidopinških pravil.

Mednarodna atletska zveza (IAAF) je nato, 21. julija, obvestila AZS, da je do dokončne odločitve CAS slovenska atletinja začasno suspendirana in se odločitev prenese na CAS. Javornikova je pred začasnim suspenzom zadnjič nastopila 19. julija letos na odprtem prvenstvu Slovenije v Mariboru in na 5000 m zmagala s 17:12,15.