Juri, ki je pobudo predstavil na dopoldanski novinarski konferenci koprskega mestnega odbora Zaresa, je pojasnil, da se je prejšnja pobuda ustavila zaradi prenehanja mandata prejšnjega DZ in je bilo zato potrebno obnoviti postopek.

Po besedah poslanca je sicer veliko Ankarančanov "nezadovoljnih z odnosom Mestne občine Koper do te krajevne skupnosti", prav tako pa imajo pobudniki referenduma vse zakonske pogoje za ustanovitev samostojne občine. Kot je pojasnil poslanec, so ga predstavniki civilne pobude osebno zaprosili, da bi s sprožitvijo postopka v DZ "omogočil, da se končno uresniči njihova pravica do referenduma in do morebitne ustanovitve nove občine".

Poleg tega, opozarja, obstaja odločba ustavnega sodišča, ki govori o tem, da je koprska občina preobsežna. "Odločba US nam je lahko všeč ali ne," ugotavlja Juri, ki pa dodaja, da je potrebno, če smo pravna država, odločbo spoštovati.

Na vprašanje, ali je smiselno dati pobudo, ki predvideva trajne spremembe območja občin, zaradi trenutnega odnosa mestnih oblasti do krajanov, je Juri odgovoril, da sam meni, da bi enotna občina "delovala, v kolikor bi dejansko funkcionirala pravna država".

Po njegovo namreč "že šesto ali sedmo leto prihaja do hudih zlorab, do samovolje, do preziranja javnosti", obenem pa Luka Koper "lahko neovirano izvaja svoje načrte na ozemlju Krajevne skupnosti Ankaran, ne da bi pri tem kakorkoli že neposredno prizadeti krajani lahko vplivali".Nova občina bi tako po Jurijevih besedah pomenila "dodaten filter za komunikacijo med civilno družbo in gospodarskimi subjekti oz. politiko".