Morda se na prvi pogled zdi, da Blejci proti Rusom nimajo možnosti, toda žoga še vedno ni spremenila svoje oblike, slovenskim prvakom pa bo v oporo tudi poln Tivoli, ki je že razprodan. K temu je treba prišteti še dejstvo, da ruskemu moštvu v tej sezoni ne gre vse tako gladko od rok, kot mu je šlo v minuli. V skupini lige prvakov je klub, ki je bil na pobudo lokalnega političnega vrha iz republike Tatarstan ustanovljen leta 2000, zasedel "šele" drugo mesto, trenutno je na lestvici ruskega prvenstva četrti, izgubil je tudi zadnjo tekmo na gostovanju pri Lokomotivi iz Novosibirska, v primerjavi z lanskim letom pa je ekipa izgubila tudi nekaj udarnih moči.

"Drži, da je Zenit slabši kot lani, a le za odtenek. To velja predvsem za sprejem servisa, ki skozi vso sezono ni več tako konstantno dober. A gre še vedno za vrhunsko ekipo," je ocenil Radovan Gačič, pomočnik trenerja ACH Volleyja Glenna Hoaga. Zenit je leta 2007 osvojil doslej edini naslov ruskega prvaka, nekateri tuji odbojkarski veljaki pa ga že vidijo na zaključnem turnirju četverice, ki bo letos v Pragi. Toda pred tem bo moral preskočiti oviro z imenom ACH Volley. Čeprav se je to še pred 30 leti zdelo nemogoče, sta glavna ruska aduta Američana. Podajalec Lloyd Ball in korektor Clayton Stanley sta na OI v Pekingu osvojila zlato kolajno. Če ju bodo Blejci vsaj približno zaustavili, bo precej dela že opravljenega. "Zenit ima izkušeno moštvo. Po minuli sezoni je na mestu sprejemalca izgubil Sergeja Tetjukina, ki je bil ključni igralec. Toda dobro so ga zamenjali mladi Maxim Špilev ter izkušena Aleksander Kornejev in Aleksej Bovduj. Igra se vrti okoli obeh Američanov. Če bomo servirali natančno, obstajajo možnosti za presenečenje. Igrati bomo morali potrpežljivo in ne na silo. Počakati bomo morali na priložnost, kajti tudi Rusi imajo nihanja v igri, vsaj v dosedanjih tekmah so jih imeli. Če bomo uspeli priti z izenačenim izidom v končnico, lahko zmagamo," je z analizo tekmeca postregel Gačič in dodal, da se ne bi branil zmage s kakršnimkoli izidom.

Kot se za ruski šport v dobi tajkunov spodobi, Zenitu denarnih sredstev ne primanjkuje. Do lanskega leta se je klub iz milijonskega Kazana imenoval po Tatransgazu, hčerinskem podjetju giganta Gazproma. Plinska industrija ima zaradi finančne podpore še vedno precej vpliva v klubu. "Vrednost ekipe Zenita je okoli dvakrat večja od naše," je finančne zmožnosti ruskega kluba ocenil Gačič. Ta v teh dneh skupaj s strokovnim štabom preučuje video posnetke s tekem Zenita, ki zaenkrat težav s poškodbami nima.