Čeprav je znotraj družbe zadnja leta veljalo, da bo namestnik Boška Šrota sčasoma postal Dušan Zorko, predsednik uprave Pivovarne Union, se prvi mož pivovarne očitno vedno bolj naslanja na nekdanjo državno sekretarko na gospodarskem ministrstvu. Kot je znano, je Andrijana Starina Kosem operativno izvajala enega najpomembnejših projektov Laščanov - vstop v Mercator in prevzem Dela, zaradi katerega so se Laščani sprli z nekdanjim premierjem Janezom Janšo, Šrot pa je Andrijano Starina Kosem po hitrem zaključku politične kariere tudi zaposlil znotraj svojega sistema.

Naši viri še trdijo, da naj bi Šrot nedavno načrtoval celo zamenjavo Zorka na čelu Uniona, vendar sta nesoglasja vsaj začasno zgladila. Novica, da bo položaj, ki je bil namenjen Zorku, dobila Andrijana Starina Kosem, je znotraj Skupine Pivovarne Laško povzročila precej negodovanja, trdijo naši viri, ki pa nad njo niso presenečeni. Vpliv Andrijane Starina Kosem znotraj skupine namreč v zadnjih treh letih hitro narašča, sorazmerno s tem pa se zmanjšuje vpliv preostalih nekoč ključnih kadrov.

Tako je v finančnih krogih že nekaj časa znano, da Robert Šega ni več zaupnik Boška Šrota, prav tako je od dogajanja odmaknjen dolgoletni generalni direktor Pivovarne Laško Tone Turnšek, ki ga Šrot v lastninjenje pivovarne ni vključil niti s simboličnim deležem. Sredi lanskega leta sta se nato zaradi različnih pogledov na upravljanje časopisne hiše Delo sprla Andrijana Starina Kosem in dolgoletni pravni zastopnik Pivovarne Laško Stojan Zdolšek, pri čemer se je Šrot postavil na stran prve. Zadnji primer so bile kadrovske spremembe v Radenski: Tomaž Blagotinšek je prav tako zaradi različnih pogledov na razvoj družbe odstopil s položaja direktorja družbe, na katerem je pred dvema letoma nasledil Zlatka Hohnjeca, Radensko pa bo sredi leta zapustila tudi dolgoletna prokuristka Olga Smej, ki je veljala za eno najožjih Šrotovih sodelavk.

Kot vse kaže, Šrot od sebe oddaljuje tiste, ki so mu stali ob strani v pivovarski vojni. V zadnjih tednih se namreč omenja celo to, da so se zaostrili odnosi med njim in Vesno Rosenfeld, njegovo dolgoletno svetovalko, ki je operativno vodila lastniško konsolidacijo pivovarne in z njo povezanih družb. Podobno naj bi veljalo tudi za Janeza Škoberneta, lastnika Cestnega podjetja Maribor (CPM), s katerim je Pivovarna Laško v zadnjih letih opravila več delniških poslov in ki se je močno finančno izpostavilo tudi pri lanskem prevzemu Pivovarne Laško. Tudi za poslabšanje odnosov med Boškom Šrotom in Žigom Debeljakom, predsednikom uprave Mercatorja, ki je najpomembnejša naložba Pivovarne Laško, mnogi krivijo Andrijano Starina Kosem. Ta naj bi namreč v odnosu med njima prilivala olje na ogenj, med drugim zato, ker ji Šrot zaradi Debeljakovega upiranja ni uresničil želje, da bi prišla v vodstvo Mercatorja. Prav Starina-Kosmova naj bi skupaj s Šrotom sodelovala tudi pri pogovorih s potencialnimi kupci Mercatorja, po neuradnih informacijah pa naj bi ga prejšnji teden spremljala tudi na obisku sedeža Unicredit banke v Milanu.

Od ključnih ljudi Skupine Pivovarne Laško je, kot vse kaže, samo še Andrijana Starina Kosem tista, ki ji Boško Šrot popolnoma zaupa. Zato ne preseneča, da je v njegovem sistemu zaposlenih vedno več ljudi, ki so z njo tako ali drugače povezani. Mednje sodita na primer člana upravnega odbora Dela Peter Puhan in Mojca Jazbinšek Volk, ki je po imenovanju za članico upravnega odbora Dela nedavno postala še prokuristka Radenske. Za direktorja Fructala Tonija Balažiča že nekaj časa velja, da je bolj dovzeten za navodila Andrijane Starina Kosem kot Dušana Zorka, predsednika nadzornega sveta Fructala, zbližala pa naj bi se v času, ko je Starina-Kosmova pripravljala državni "udar" v Petrolu pred štirimi leti.

V Pivovarni Laško sicer zagotavljajo, da o uvedbi enotirnega sistema upravljanja ne razmišljajo, čeprav več naših virov trdi nasprotno. Več bo znano konec avgusta, ko bo predvidoma skupščina Pivovarne Laško, na kateri bo za morebitno spremembo upravljanja potrebna statutarna večina.