Meta Černoga

Upanje je tisto, ki ga bolniki, starejši in mlajši, v času, ko se borijo s svojo boleznijo, najbolj potrebujejo. Prav zato je pred desetimi leti onkološka bolnica Diana Gregoirev v Ameriki začela zanimiv projekt Stekleničke upanja (Bottles of hope), ki se je hitro razširil po vsem svetu. Tudi v Slovenijo, kjer skupina amaterskih ustvarjalk, ki jih vodi Klavdija Kurent, pobudnica akcije v Sloveniji, že nekaj let organizira delavnice izdelovanja stekleničk po različnih krajih in ustanovah.

Spravljene želje

Tokrat smo izdelovanje zanimivih stekleničk spremljali v Mladinskem središču Vič, kjer so jih navdušeno izdelovali otroci, mladostniki, prostovoljci in mentorji, ki obiskujejo program.

Vsaka steklenička je unikatna stvaritev posameznika in je narejena z željo, da v življenje nekoga drugega prinese pozitivno energijo ter moč upanja. In kako deluje? V stekleničko naj bi bolnik zašepetal ali zapisal željo, za katero si močno želi, da bi se mu uresničila…

Od učenja do druženja

Motiv je bil več kot dober, da so mladi ustvarjalci hitro sledili napotkom Kurentove, gnetli fimo maso, jo polagali na stekleničke. Vsaka je na poseben način izžarevala barvno in ustvarjalno energijo mladih nadebudnežev, ki vsako delovno popoldne preživljajo v ljubljanskem Mladinskem središču Vič. Strokovna sodelavka Metja Stritmar, socialni delavec Franci Rogač ter vodja programa Jana Drobnič, skupaj s prostovoljci oziroma mentorji nudijo psihosocialno in individualno učno vzgojno pomoč petnajstim šolarjem. Pomagajo jim pri učenju, vsak dan pa imajo tudi posebne delavnice: od računalništva, spoznavanja tujih dežel in tudi jezikov (trenutno se po navdihu priljubljene skupine RBD iz serije Rebelde vsi učijo španščine). Preverili smo in dobro jim gre. Ob četrtkih so na vrsti ustvarjalne delavnice, likovnoterapevtske delavnice, pa seveda športne…

Otroci in mladostniki počitnice preživljajo v svojem domačem okolju, na ulici in do sedaj niso imeli prave možnosti za doživljanje aktivnih poletnih počitnic. Tudi v času počitnic za otroke organizirajo različne športne, kulturne in družabne dejavnosti. Vsako leto pa organizirajo in vodijo tudi enotedenski tabor za vse mladostnike, ki redno obiskujejo njihov program. Letos si želijo teden preživeti v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Sečovljah. "Upamo, da se bodo kljub recesiji našli donatorji, ki nam bodo prisluhnili, saj letovanje lahko izpeljejo le s pomočjo tovrstnih sredstev," pravita Metja Stritmar in Franci Rogač.

Mladostniki, ki se dobivajo v središču, prihajajo iz marginalnih okolij, socialno in ekonomsko ogroženih družin, "zato jim želimo predstaviti svet in družbo, v kateri živijo, kot prostor, kjer je nešteto možnosti in priložnosti. Ko enemu mladostniku pomagamo, da izboljša svoje ocene v šoli, to pomeni, da se začne ceniti, da se zmanjšajo konfliktne situacije, ki so nastale zaradi slabih ocen v šoli in posledično v družini. Takšen mladostnik je bolj samozavesten, tako da prepriča druge, ki imajo podobne težave, da bodo zmogli, tako kot je zmogel sam."

Starejši pomagajo mlajšim

Program zajema tako delo kot sprostitev, usmerjamo jih k razvijanju učnih in delovnih navad, odgovornosti in doslednosti. Krepijo medsebojno pomoč, pri čemer starejši mladostniki pomagajo mlajšim. Program izvajajo trije mentorji, vključuje pa tudi veliko prostovoljcev, ki se z mladostniki in mladostnicami učijo, jim svetujejo pri reševanju vsakodnevnih težav ali pa se z njimi preprosto - družijo. Prek različnih dejavnosti skušajo v otrocih spodbuditi čim več ustvarjalnosti, poguma za zastavljanje novih ciljev in drznosti za izboljšanje njihove samopodobe. Oziroma kot se je slikovito izrazil Franci Rogač: "Skupaj z njimi si želimo, da bi bil njihov cilj luna in da bi pristali med zvezdami."