Častnemu članu Strelskega kluba Brežice Umeku so predstavniki občine in Strelske zveze Slovenije čestitali za rojstni dan in mu izročili spominska darila, ki jih je bil zelo vesel. Župan mu je tokrat izročil olje z brežiškim vodovodnim stolpom, strelci pa motiv s podelitve listine Strelskega kluba Brežice.

Umek se je sicer s strelskim športom začel ukvarjati šele po drugi svetovni vojni oziroma med službovanjem v Beogradu. Leta 1958 je na svetovnem prvenstvu v Moskvi v streljanju z malokalibrsko pištolo proste izbire s 542 krogi postavil jugoslovanski rekord in si priboril vstopnico za olimpijske igre leta 1960 v Rimu. Tam mu odličnega rezultata iz Moskve sicer ni uspelo ponoviti, a je s 533 krogi vseeno končal na še vedno solidnem 22. mestu.

Po dolgoletnemu trenerju legendarnega telovadca Miroslava Cerarja Borisu Gregorki, ki je leta 1928 kot član ekipe z Leonom Štukljem na čelu osvojil bronasto kolajno na olimpijskih igrah v Amsterdamu, je Umek postal drugi brežiški olimpionik.

Gregorki, doma iz Brezine pri Brežicah, in Umeku, rojenemu na Bojsnem pri Globokem, so se uresničile sanje slehernega športnika - nastop na olimpijskih igrah. Seveda pa ob tem ne gre pozabiti, da imajo Brežice še aktualnega olimpijskega prvaka Primoža Kozmusa, ki je na lanskih igrah v Pekingu zmagal v metu kladiva.