ZMVD je 5. februarja, ko je Sobočanu kot enemu od šestih gospodarstvenikov Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podelila nagrado za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, v sporočilu za javnost opozorilo, da pravila GZS nalagajo tudi zasledovanje kriterijev "zadovoljstvo lastnikov kapitala, zaposlenih in kupcev ter sozvočje interesov lastnikov, zaposlenih in uprav", medtem ko Varis Lendava niti ni izdal delnic v nematerializirani obliki pri KDD, kakor bi morale biti že davno in kakor zapoveduje zakon, s čimer je VZMD seznanil tudi ATVP.

Poleg tega VZMD, ki v delničarskem sporazumu združuje približno 15 odstotkov osnovnega kapitala Varisa, v imenu malih delničarjev zahteva imenovanje posebnega revizorja, ki bo preveril vodenje posameznih poslov družbe v zadnjih petih letih, je zapisano v sporočilu ZMVD. O vsebini in utemeljitvah razlogov za zahtevo med drugim piše, da VZMD kot pooblaščenec delničarjev, ki so imetniki več kot dvajsetine osnovnega kapitala družbe Varis Lendava, zahteva, da uprava družbe Varis Lendava v zakonsko določenem roku skliče skupščino družbe.

Razlog je skrb zbujajoče poslabšanje finančnega stanja družbe v preteklem obdobju, ki je lahko tudi posledica nejasnega poslovanja z lastnimi delnicami, vodenje nekaterih investicij, pomanjkljiv nadzor nad odvisnimi družbami ter posameznimi posli družbe in odvisnih družb v preteklih poslovnih letih. Zato nameravajo delničarji in pooblaščenec na skupščini družbe predlagati posebno revizijo vodenja posameznih poslov družbe. Na predlaganem dnevnem redu v zahtevi za sklic skupščine je še točka o vložitvi odškodninske tožbe zoper poslovodstvo družbe, člane nadzornega sveta družbe in člane poslovodstva odvisnih družb, še piše v sporočilu.

Balantič je vložil sklep za imenovanje revizorja

Sobočan pojasnjuje, da je Boris Balantič, sicer tretji največji lastnik Varisa, prek VZMD vložil zahtevo za sklic skupščine in imenovanje posebnega revizorja, s katero izsiljuje vodstvo Varisa, naj odkupi njegove delnice po njegovi namišljeni ceni, in to v času recesije, ko mora podjetje namesto za nakup lastnih delnic sredstva nameniti za druge pomembnejše stvari. Podlaga za sklic skupščine je sicer utemeljena, kljub temu da sta jo sklicala le dva od 180 delničarjev, saj sta izpolnila zakonsko zahtevo, po kateri mora prošnjo vložiti toliko delničarjev, da je njihov skupni lastniški delež vsaj petodstoten.

Obtožbe, da se družba ne želi vpisati v delniško knjigo pri KDD, vodstvo Varisa komentira kot neresnične. Postopki za vpis so bili podani pred leti, vendar so se zaradi administrativnih razlogov, na katere Varis ni imel vpliva, zavlekli. Vprašanje o vrednosti delnice na preteklih skupščinah družbe ni bilo nikoli izpostavljeno. Sam z 22,5 odstotka lastništva podjetja in tudi ne s povezanimi osebami, kot jih opredeljuje zakon, lastniško ne obvladujem podjetja, pojasnjuje Sobočan.

Prvi mož Varisa še dodaja, da je povsem legitimna pravica vseh delničarjev, da so seznanjeni z vrednostjo delnic, kar so tudi bili. Knjigovodska vrednost delnic je bila tako objavljena v gradivih skupščine, ki so jo prejeli delničarji. Cena Varisove delnice, po kateri se z njo trguje, pa sama po sebi ni nobena skrivnost, njena vrednost je odvisna od povpraševanja in ponudbe na trgu.