Obrazložitev  nagrade Prešernovega sklada: Zakaj Goran Vojnović?

Goran Vojnović je napisal dobro knjigo. Kratko. Veliko. Učinkovito. Ki zadene. Lahko se bere kot fora, lahko kot metafora. Tudi če ne razumeš vseh besed, še kako razumeš, za kaj gre. Tistim pa, ki ne razumejo, za kaj v njej gre, knjiga itak ni namenjena, četudi je prav zaradi njih sploh lahko nastala. Toda nastala ni sama od sebe. Napisal jo je Goran Vojnović, je o Vojnovićevem prvencu zapisala strokovna žirija.

Dosje: UŽALJENI POLICISTI IN ČEFURJI RAUS!

Literarni samogovor najstnika Marka Đorđića, ljubljanskega čefurja, kot si pravi sam, je kot slap in plaz obenem. V fantu so nakopičene najrazličnejše življenjske in kulturne plasti, ki niso geološko mrtve in vdane, čakajoče na kulturne antropologe, da jih potrpežljivo razkrijejo, pojasnijo in ovrednotijo. Ne: plasti so žive, utripajo in se eksplozivno mešajo, občasno izbruhnejo, in to tako močno, da jih Marko kljub svoji mladostni lucidnosti ne zmore razumeti, ampak se jim mora prepustiti. Prepušča se jim s komentarjem; njegove besede so grobe, močne, igrive, duhovite, žaljive, pobrane z vseh vetrov in temeljito pomešane. Toda ne glede na to, od kod in kakšne so, vse besede v romanu so obsojene na položaj spremljajočega pojava, nikoli niso same sebi namen.

Dodajmo, da je Vojnović tudi Dnevnikov kolumnist. Njegove kolumne lahko najdete tukaj.

Veliki Prešernovi za Drolčevo in Jeraja

Drolčeva je nagrado prejela za veličasten in obsežen umetniški igralski opus in za življenjsko delo, ustvarjeno v gledališču, filmu, na radiu in televiziji, za njeno akademsko pedagoško delo in kulturno poslanstvo. Slikar Jeraj pa je strokovno komisijo prepričal z ustvarjanjem na raznih področjih likovne umetnosti in z njihovim medsebojnim bogatenjem.

Sopranistka Sabina Cvilak Damjanovič je nagrado prejela za upodobitev Michaele v operi Carmen, Nedde v operi Pagliacci, Fiordilligi v Cosi fan tutte in Margarete v Faustu ter za interpretacijo v Mahlerjevih Simfoniji št. 2 in Simfoniji št. 4.

Skladatelj Nenad Firšt si je nagrado prislužil za dela: Concertino za flavto, saksofon in orkester, Koncert za dva saksofona in godala, V tistem trenutku postanka za komorni ansambel, Čarobno goro za simfonični orkester, Pisma za violino in komorni orkester ter Odeon za komorni orkester.

Igralec Marko Mandić je prepričal z vlogami v zadnjih dveh letih: Poliba v Svetinovem Ojdipu v Korintu, Osvalda v Ibsenovih Strahovih, dr. Strnena v Cankarjevih Romantičnih dušah, grofa Strahlskega v Kleistovi Katici iz Heilbronna in Baltazarja v Hiengovem Osvajalcu.

Kipar Tobias Putrih je nagrado Prešernovega sklada prejel za umetniške dosežke, predstavljene v slovenskem paviljonu na 52. beneškem bienalu, in za pregledno razstavo 1999-2007 z naslovom Quasi Random v New Yorku.

Pisatelj Goran Vojnović je bil nagrajen za roman Čefurji raus!, scenarist in režiser Miran Zupanič pa za celovečerni dokumentarni film Otroci s Petrička.

Slavnostni govorniki na podelitvi so bili predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Jaroslav Skrušny ter dobitnica ter dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, Štefka Drolc in Zmago Jeraj, so sporočili z ministrstva za kulturo.