Poslanec Jože Tanko je ta teden na predsednika vlade Boruta Pahorja naslovil pisno poslansko vprašanje glede nakupov vrednostnih papirjev propadle ameriške banke Lehman Brothers. Poslanec Tanko sprašuje, ali je kdor koli izmed članov sedanje vlade v preteklosti sodeloval pri nakupu vrednostnih papirjev propadle ameriške banke Lehman Brothers.

Nadalje sprašuje, ali je kdor koli izmed članov vlade v preteklosti vodil katero izmed državnih ali komercialnih institucij, ki je sodelovala pri nakupu vrednostnih papirjev propadle ameriške banke Lehman Brothers, ter če je tako, kdo je to bil in kolikšno morebitno škodo je zaradi tega neposredno ali posredno utrpela Slovenija.

Minister za evropske zadeve in razvoj Mitja Gaspari, nekdanji guverner Banke Slovenije, je v petek v Parizu odgovoril na vprašanje, ali je kot guverner Banke Slovenije kupoval delnice banke Lehman Brothers in v kolikšni vrednosti.

Ravnali kot ECB

"Vsaka centralna banka, tudi Banka Slovenije, ima politiko, ki je predpisana. Politika Banke Slovenije je bila usklajena s politiko ECB na področju naložb, rezerv oziroma finančnih sredstev v tujini. Kriteriji so bili jasni," je dejal Gaspari in pojasnil, da se nanašajo na institucije, ki so dosegle najmanj dvojni A rating ali višji.

V okviru tega so po njegovih besedah tudi v Banki Slovenije obstajali postopki za to, kako se to dela, in v okviru predpisanih standardov so to delale ustrezne, za to pooblaščene službe.

"Ne čudim se, da takšna vprašanja prihajajo na moj račun, že od začetka leta 2007. Čeprav v tem primeru niti ne vem, če sodi to vprašanje meni. Ne čudim se, da to prihaja iz kroga, iz katerega prihaja, to je pač njihova stara politika in se pač v malce spremenjenih okoliščinah enako nadaljuje, kot se je začela," je še menil Gaspari.

"Je pa jasno, če pogledate objavljene bilance uspeha Banke Slovenije in tudi komentarje, ki jih je pred časom na to vprašanje dala ECB, da kakšnih posebnih razlogov za posebno zaskrbljenost, za oškodovanje iz naložb, ki ji je imela Banke Slovenije, ni," je poudaril.

Gaspari je ob tem še dodal, da je seveda res, da se je finančni sistem v tem času močno spremenil. "Kot sem danes slišal, je bilo rečeno, prav predsednik francoske vlade je rekel, da je bil Leman Brothers v petek vreden trojni A, v ponedeljek pa trojni C," je sklenil minister.