Slovenija je zamudila veliko priložnost, da bi olimpijski kvalifikacijski turnir začela z zmago proti velikim tekmecem iz Avstrije. Slovenijo je pokopala slaba igra v obrambi pet minut pred koncem, ko so Avstrijci izenačili.

Pred tem je bila Slovenija v drugi tretjini boljši nasprotnik, v prvi povsem enakovreden, zadnja pa je pripadla tekmecem s severne strani Karavank, potem ko so se varovanci Johna Harringtona v zadnjih 20 minutah odločili predvsem za branjenje minimalne prednosti. Slovenska vrata je branil Robert Kristan, ki je svojo nalogo opravil zelo dobro in soigralce reševal z nekaj odličnimi posredovanji.

V uvodnih 20 minutah bi si Slovenija lahko priigrala vsaj kakšen gol prednosti. Avstrijci so si namreč prislužili tri izključitve, ob tem sta najprej David Schuller in nato še Daniel Welser dobila še desetminutni kazni, a vseh teh napak tekmecev Slovenci niso izkoristili. Akcije v "power-playu" so se praviloma končevale z nenevarnimi streli na vrata Bernda Brücklerja ali pa s preveč zapletanja v napadalni tretjini Avstrije.

Povsem drugačna je bila nato druga tretjina. Že v 22. minuti je Andrej Hebar plošček spravil za hrbet Brücklerja z močnim strelom po sredini. A veselje v taboru "Risov" ni trajalo dolgo. Ob izključitvi Jakoba Milovanoviča je Michael Grabner s strelom s strani našel pot ploščku v mrežo Slovenije. Slovenija je nato zapravila še eno številčno prednost, sredi tekme pa je imel hiter protinapad Tomaž Razingar, toda vratar tekmecev je strel ubranil. Že v naslednjem napadu Slovenije je bila izvedba natančnejša: Razingar je z dolgo podajo našel Marcela Rodmana, ta pa je v samostojnem prodoru matiral Brücklerja za 2:1. Spet pa se je ponovila zgodba po prvem zadetku; Slovenci so si hitro prislužili kazen, v 36. minuti pa sta bila 37 sekunda na klopi za kaznovane dva slovenska igralca. Avstrijci so igro 5-3 znali kaznovati in Kristan je moral še enkrat po plošček v gol. Ko je že kazalo, da se bo tretjina končala brez zmagovalca, je nekaj sekund pred iztekom nevarno streljal David Rodman, vratar je plošček le odbil, na pravem mestu pa je bil starejši od bratov Rodman in povišal na 3:2.

Tesno vodstvo je določilo taktiko v zadnjem delu; Slovenci so se predvsem branili, Avstrijci pa nizali napade, a bili ob tem dolgo neuspešni. Ne naturalizirana Kanadčana Darcy Werenka in Jeremy Rebek ne Phillip Lukas niso bili uspešni, Slovenci pa so brez prejetega gola preživeli tudi igro z igralcem manj. Šele Edo Terglav je po prodoru v 53. minuti prvič v tem delu nevarneje ogrozil Brücklerja. Kazalo je, da bo Slovenija zdržala ob takšnem ritmu, toda pet minut pred koncem se je upanje sesulo, potem ko se je Thomas Koch sprehodil mimo treh slovenskih igralcev v obrambi in ugnal nemočnega Kristana. Slovenski vratar se je še enkrat izkazal v izdihljajih rednega dela, ko je ubranil nevaren poskus Dietra Kalta, Slovencem pa pred tem še šestič na tekmi ni uspelo izkoristiti igre 5-4.

Igra v dodatnem delu tekme je bila na las podobna zadnji tretjini: Avstrijci so napadali, Slovenci na čelu s Kristanom so se branili. Mož odločitve bi lahko bil Thomas Koch, a je Kristan njegov strel z enega metra čudežno ubranil, ni pa mogel preprečiti gola tri minute kasneje, ko je natančno meril Andre Lakos in Avstriji priigral zmago ter še drugo, nadvse pomembno točko v boju za edino olimpijsko vozovnico.

Slovenija bo po prostem dnevu v petek v soboto ob 12. uri v drugem krogu igrala proti Japonski, v nedeljo pa ob 17. še proti domači reprezentanci Nemčije.