Nejc Brodar je pretekli teden z desetim članskim naslovom dokazal, da mu mladinci še niso kos. "Počasi prihajam na zeleno vejo. Na naslednji tekmi svetovnega pokala v Val di Dentru še vedno želim doseči normo za Liberec, čeprav ne vem, kakšno normo sploh imam," je pripomnil Brodar, ki zadnje čase trenira sam na Jelovici. Seveda po programu Ivana Hudača.

"Nejc Brodar je poseben primer," trener Hudač ne skriva uganke o Škofjeločanu. Tako kot Petra Majdič je Brodar za slovaškega strokovnjaka poseben izziv, le nasmeh je po ogledu rezultatov drugačen. Ob treh uvrstitvah med trideseterico, pred petimi sezonami celo na 30 kilometrov drsalno v Dobbiacu (23. mesto), je že dokazal, da zmore višje. To dokazujejo tudi testi. "Vsak trener je srečen, ko tekmovalec doseže maksimum. Vedno pa ga skrbi, kaj bi še izboljšal. Nejc je specifičen primer. Zadovoljen sem z njegovim pristopom. Trudi se zares na vseh področjih. Na žalost pa rezultatov dela, kakršnih pričakujemo, ni. Nejc preživlja težke trenutke. Ima motivacijo, a tudi vrsto vprašanj, če ima smisel vztrajati," razlaga Hudač.

Slovaški strokovnjak zanj še vedno išče idealen sistem treningov. Ker slabše prenaša veliko nadmorsko višino Rogle, teče na Jelovici. Hudač pa mu pazljivo odmerja tudi tekme. Hkrati trener razkriva, zakaj je Brodar še vedno nepogrešljiv: "Nejc ima velike zasluge za uspehe Petre. V pripravljalnem obdobju prav primerjava med njima žene Petro, da trenira več. Rada se primerja z moškimi. To je velik motivacijski faktor zanjo. Za Nejca je po svoje to naporno, saj se vedno sprašuje, ali je enakovreden svoji konkurenci."

Brodar je pomemben tudi za naslednike, mladince, da imajo motiv za trening. "Trener vedno potrebuje potrditev sistema dela. Nobene sezone nisem končal brez uspehov. Že prvo sezono sem naše slovaške funkcionarje drezal, da so poskušali izboljšati pogoje, a so že pred zimo mislili, da bo nas mlade trenerje hitro odpihnilo. Pa je Ivan Batory že v začetku sezone pritekel na zmagovalne stopničke," je sicer skromen slovaški strokovnjak, ki ima pogodbo v Sloveniji do konca olimpijske sezone, ponosen na delo. Še en dokaz, da je Brodar zanj zares poseben izziv.