Tudi predsednik IBU Anders Besseberg ni želel izdati podrobnosti. Potrdil je, da ima v rokah več pozitivnih vzorcev, a kot je dejal sam, bi se kaj lahko zgodilo, da ima na mizi več pozitivnih vzorcev istega tekmovalca oziroma tekmovalke. Besseberg je potrdil le, da bo IBU storila vse, da bo do začetka svetovnega prvenstva v Koreji, to bo na sporedu med 13. in 22. februarjem, dobila tudi rezultate testov B. "Tega seveda ne morem obljubiti, saj analiza vsakega vzorca traja vsaj tri dni," je dejal Norvežan.

Ruska agencija Allsport je poročala, da naj bi šlo za krvni doping pri ruskih biatloncih. Še bolj natančno, na dopinškem testu 5. decembra lani na tekmi v Östersundu na Švedskem naj bi imeli pozitivne vzorce dve ruski športnici in en športnik, v vseh treh primerih pa naj bi šlo za zlorabo prepovedanega sredstva EPO. Zadeva je še neuradna, saj imajo zdaj biatlonci teden dni časa, da zahtevajo analizo vzorca B ali pa sprejmejo pozitiven test.

Nadaljnji razplet je zdaj v rokah tekmovalcev, ki jim grozi dveletna prepoved nastopanja. V tednu dni bo jasno, ali so se odločili za analizo vzorca B ali ne, IBU pa bo morala nato odločati zelo hitro.

Ruski biatlonci so letos že polnili časopisne stolpce zaradi čudnih izvidov. Ivan Čerezov je imel 8. januarja na tekmi v Oberhofu previsoko vrednost hemoglobina v krvi in pet dni ni smel tekmovati iz varnostnih razlogov.

Ruska biatlonska zveza vse informacije o vpletenosti ruskih biatloncev zaenkrat zanika. Tiskovni predstavnik zveze Dimitrij Lojev pravi, da ruska zveza o dopingu doslej ni bila uradno obveščena in da IBU v svojem sporočilu nikjer ni omenila nacionalne pripadnosti osumljenih športnikov, zato na zvezi o domnevnem dopingu pri ruskih športnikih ne vedo ničesar.