Tina Maze je bila v tej sezoni ena od dveh Slovenk z uvrstitvijo na zmagovalni oder, ko je v začetku leta zmagala v Mariboru. Bernard Vajdič je na zadnjih slalomih dokazal, da je v igri za visoka slalomska mesta. Oteževalna okoliščina za Velenjčana je, da se še nikoli v karieri na tekmah svetovnega pokala ni uvrstil bolje od petega mesta, zato bi bila osvojitev kolajne na svetovnem prvenstvu pravi mali čudež. Andrej Jerman se je po slabem začetku sezone pobral, glede na to, da je vajen visokih uvrstitev, pa bodo morali smukaški tekmeci nanj resno računati v boju za visoka mesta. Aleš Gorza bo "joker" iz žepa, saj mu je superveleslalom pisan na kožo, kar je pokazal decembra na kombinacijski tekmi, ko je imel do odstopa najboljše vmesne čase.

"Dve kolajni v Val d'Iseru sta bili vmesni cilj do olimpijskih iger v Vancouvru. Nismo ga spreminjali, stojimo za njim," je odločen poslovni direktor panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije Matjaž Šarabon. Glavna trenerja, Urban Planinšek in Božo Jaklin, sta skrivnostnejša. Planinšek sicer ima tri resne adute, Jaklin pa v boju za najvišje uvrstitve nobenega, saj Tina Maze trenira po svojem programu, ločena od reprezentance. Razen, če ženski šef računa na nov čudež Maruše Ferk, ki se je v petek senzacionalno prvič uvrstila na zmagovalni oder.

"Skrite želje imam, a jih ne bom razkril," je uvodoma odgovoril Aleš Gorza. Črnjan se zaveda, da bo imel na svetovnem prvenstvu "življenjsko" priložnost, ki bi ga lahko katapultirala med nesmrtnike. "V tej sezoni na superveleslalomih res nisem blestel, a so bili z izjemo Beaver Creeka vsi smukaški, na katerih nimam veliko možnosti za vrhunski rezultat. Tokrat bo drugače, saj bomo imeli prednost veleslalomisti in vsestranski smučarji," trdi veliki slovenski up začetka prvenstva, ki bo imel glavno preizkušnjo že jutri.

Ženskemu delu reprezentance je nasmešek na obrazu naredil slalomski uspeh Maruše Ferk. "Vesel sem, da ji je uspelo. Da bodo tudi druge tekmovalke videle, na kakšen način se dosega vrhunske rezultate. Tu mislim predvsem na Matejo Robnik. Mislim, da uspeh Maruše ne bo pokvaril. Da bo še naprej garala in ostala takšna, kakršna je. Kar pa zadeva svetovno prvenstvo, ji ne bi nalagal nobenega pritiska," pravi Božo Jaklin.

"To bo že moje tretje svetovno prvenstvo, od katerega pričakujem največ. Izgubiti ne morem ničesar," pravi Mateja Robnik. "Glede na to, da bom na svetovnem prvenstvu tekmovala prvič, si želim predvsem dobiti izkušnje, ki mi bodo prišle prav v nadaljevanju kariere," si želi Vanja Brodnik, ki jo v tej sezoni čaka tudi še mladinsko svetovno prvenstvo. "Vesela sem predvsem, da sem izpolnila normo. Forma se je obrnila navzgor in upam, da bom to pokazala na tekmi," si želi Ana Drev.