Sejna soba je bila skorajda premajhna za vse predstavnike sedme sile, ki so želeli spremljati prve korake dolgo pričakovane agencije za knjigo. Širca je uvodoma dejala, da naj bo agencija zgled za vnaprej, kako lahko civilna družba prevzame odgovornost za delovanje agencije, seveda v dialogu z ministrstvom za kulturo.

Ministrica je Preglu podarila tudi "prvo knjigo za agencijo prvega slovenskega založnika", darilni komplet Primož Trubar, ki ga je izdala Nova revija. Širca je Preglu v šali predlagala, da naj na knjigi priseže, da bo agencijo dobro vodil, ta pa je ponudbo zavrnil, češ da se ne bi zmotil kot Obama. Širca je odvrnila, da mu sama ni nič podtaknila.

Preglov mandat bo trajal pet let. Ker je hkrati tudi aktualni predsednik Društva slovenskih pisateljev, se postavlja vprašanje, ali bo opravljal obe vlogi. Pregl se predsedovanju pisateljskega društva ne bo odpovedal, toda formalne funkcije bo zdaj pogosteje opravljala "fotogenična" in "simpatična" podpredsednica Lucija Stupica.

Na agenciji je sedem zaposlenih, ki se bodo posvečali bolj ali manj perečim vprašanjem, ki zadevajo položaj knjige na Slovenskem. Pregl je že večkrat poudaril, da je treba skrbeti za celoten lok, ki sega od ustvarjalcev do bralcev.

Število zaposlenih na agenciji se je preneslo z ministrstva za kulturo ter ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Iz obeh ministrstev so se prenesla tudi sredstva za plače zaposlenih, dodatna sredstva pa se bodo zagotavljala tudi za stroške delovanja agencije. Višina dodatnih sredstev bo dokončno znana s sprejetjem rebalansa proračuna RS za leto 2009.

Za izvajanje programov agencije je po zakonu v proračunu ministrstva za kulturo za leto 2009 zagotovljenih 5,8 milijona evrov, v proračunu ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pa za znanstveno periodiko in znanstvene monografije 1,7 milijona evrov.

Nismo najpametnejši, lahko pa poskrbimo za učinkovito organizacijo, je prepričan predsednik agencije, ki je med glavnimi nalogami navedel problematiko DDV na knjigo, prepoznavanje slovenskih avtorjev v tujini, zagate in obstoj neprofitnih založnikov ter odkup izvirne literature, ki naj bi ga izvajale splošne knjižnice.