V "slovenskem" polfinalu, ki je bil zaradi zvezdniške zasedbe (Saarinen, Follis, Fabjan, Majdič, Kowalczyk, Matvejeva) skoraj finale pred finalom, sta po spletu okoliščin končali na repu. V malem finalu pa z nekaj jeze dokazali, kako suvereni sta lahko. "V polfinalu sem zaspala na štartu. Ko sem se začela riniti naprej, pa je najprej Vesna izkoristila mojo malo napako na ovinku. V klanec jo je začelo pobirati, ko je tekla pred mano. Zavpila sem ji, naj se umakne. A se je umaknila ravno na tisto stran, kjer sem želela mimo. Glede na teren je bilo prepozno, da bi se rešila. Tudi s fantastičnimi smučmi ne. Z Vesno sva se očitno preveč med seboj gledali, kot sta se potem Italijanki v finalu in zmago na ta način prepustili Pirjo Muranen. Poljakinja Kowalczykova, sedaj zares živalsko močna, tudi ni bila višje od petega mesta," je okoliščine, ki so vplivale na razplet, opisala Petra Majdič.

Zaradi sibirskega mraza je v kvalifikacijah štartala kar v ogrevalnih oblačilih in dosegla 11. čas. Na prizorišču, kjer sta lani dosegli največje uspehe, pa sta bili zelo napadalni kolegici Fabjanova, celo četrta v kvalifikacijah, in Višnarjeva z 18. časom. V izločilni shemi so vse dobile izredno močne nasprotnice. V četrtfinalu se je Besničanka že borila s Follisovo in Saarinenovo, na koncu drugo in četrto. Napredovala pa kot "srečnica" po času. "Napor sem plačala v polfinalu, ko me je povsem zabilo. Zaradi astme v tem hudem mrazu diham le na 'škrge'. Če ne bi bilo mraza, bi dihala normalno in naredila več. Ko sem prišla k sebi, so bile v malem finalu vse, s Kuitunenovo vred, za nama," je razloge nizala Vesna Fabjan. Blizu polfinala je bila tudi Višnarjeva. Izpadla je po ogledu fotofiniša: "Imela sem dobro pozicijo, a izbrala napačno nezvoženo smučino za finiš. Enkrat mi bo uspelo."

Prav v Ribinsku so slovenske tekačice občutile, kako pomembne so malenkosti. Ko je naložil drva v kamin hišice številka 2, je o tem spregovoril tudi trener Ivan Hudač: "Na take dneve, ko zaradi malih delčkov mozaika, ki se mora ujeti, ne gre po željah, je naprej malo več jeze. A bolje sedaj kot kasneje. To je potrebno, da bomo v bodoče na to bolj pozorni. Hkrati pa se bodo malo umirila pričakovanja javnosti in medijev."

Sibirski mraz, ki je stiskal pod minus 22 stopinj Celzija, je v nedeljo "zamrznil" tretjo tekmo v tekaškem duatlonu, zasledovanju.