Plavalci so za prve adrenalinske nastope poskrbeli takoj na začetku na 50 prosto. V moški konkurenci sta se za prvo mesto spopadla Emil Tahirovič in Matjaž Markič in izkazalo se je, da je v prostem slogu precej hitrejši Tahirovič. Za presenečenje pa je v ženski konkurenci poskrbela Nina Sovinek, ki se za to tekmovanje ni posebej pripravila, kljub temu pa je na 50 prosto s 25,33 še za stotinko sekunde izboljšala lasten slovenski rekord, ki ga je pred tem dosegla decembra na evropskem prvenstvu na Reki.

Tudi v nadaljevanju je bila Sovinkova ena glavnih junakinj zadnjega dne, saj je bila ključna plavalka ob rekordu mešane štafete Olimpije, saj Radovljičanke, nesporne vladarke štafetnih tekem v zadnjem desetletju, niso uspele odgovoriti na njen napad v prsnem plavanju. Olimpija je z dosežkom 4:13,35 za sekundo in pol izboljšala rekord Radovljice iz leta 2000, pa tudi Radovljičanke so bile s 4:13,83 za sekundo boljše od starega klubskega rekorda. "Danes sem res odplavala dva rekorda. Za tistega v kravlu mi sploh ni jasno, zakaj sem bila tako hitra, saj po jutranjih kvalifikacijah nisem verjela v dober izid. Ta štafetna zmaga pa je bila posebej sladka. Vedele smo, da lahko v Celju prekinemo radovljiško vladavino, kar nam je uspelo že na 4 x 100 prosto, zdaj pa še v mešani štafeti," je povedala Sovinkova, ki se bo prihodnji teden predstavila tudi na mitingu v Kranju, kjer glede na predstavo na DP prav tako napoveduje nekaj solidnih dosežkov.

Nesporno prva plavalka prvenstva pa je bila Anja Klinar s sedmimi posamičnimi naslovi. V nedeljo je uresničila obljubo, dano v četrtek, in odvzela rekord klubski sotekmovalki Alenki Kejžar na 200 prsno iz leta 1994. "Tukaj sem načrtovala svoje najboljše dosežke, saj sem po naporni olimpijski sezoni izpustila decembrsko evropsko prvenstvo in si kot glavno tekmo v 25-metrskem bazenu izbrala državno prvenstvo. Večino zastavljenih ciljev sem izpolnila. Seveda sem zadovoljna tudi z rekordi, saj sem z lestvice zbrisala rekorde sester Alenke in Nataše Kejžar," je tudi nekoliko v šali prvenstvo ocenila Klinarjeva in nato dodala, da so tukajšnji dosežki že lepa napoved za leto 2009 in svetovno prvenstvo poleti v Rimu. Klinarjeva je ob tem zmagala še na 100 delfin. Za najboljši posamični dosežek dneva pa je z novim mladinskim rekordom na 1500 m prosto poskrbela mlada plavalka Ravenskega Fužinarja Tjaša Oder.

V moški konkurenci je Triglavan Emil Tahirovič zmagal tudi na 100 delfin in prvenstvo končal s šestimi posamičnimi zmagami, v zadnji disciplini je z Alešem Aberškom, Markom Milenkovičem in Janom Karlom Petričem dodal še štafetno zlato. "Državno prvenstvo je vedno tudi priložnost, da nastopim v drugih disciplinah, ne le v prsnih in skušam izboljšati svoje osebne rekorde. Seveda plavam tudi za klub, kar sem klubu, ki mi nudi pogoje za delo, tudi dolžan. S svojimi dosežki tukaj sem kar zadovoljen," je po tekmi povedal Tahirovič.

Posamičnih zmag sta se po pričakovanju veselila tudi Radovljičan Robi Vovk na 200 m prsno in njegov klubski sotekmovalec Luka Turk na 1500 m prosto. Vsi v nedeljo uspešni radovljiški plavalci pa so blesteli tudi v preteklih dneh in poskrbeli, da je bil Žito Gorenjka Radovljica v absolutnem seštevku tudi na prvem prvenstvu v letu 2009 najuspešnejši slovenski klub.