Osmi sprint sezone se ni končal po željah slovenskega tabora. Ruski Ribinsk se je s svojo nizko temperaturo izkazal za neprijetno prizorišče, vsaj kar se najboljše slovenske tekačice Petre Majdič tiče, kljub sedmemu mestu pa je Dolanka v skupnem seštevku sprinta zadržala prepričljivo prvo mesto.

V odsotnosti nekaterih najboljših iz norveške reprezentance so do svojega trenutka prišli tudi nekateri novi obrazi, čeprav to bolj velja za moško konkurenco. V ženski se z izjemo Majdičeve vrh ni kaj prida spremenil. Vodilno v skupnem seštevku Finko Aino Kaiso Saarinen je na vrhu zamenjala rojakinja Pirjo Muranen, tesno pa sta ji v finalu sledili Italijanki Arianna Follis in Magda Genuin.

Žreb, oziroma sistem tekmovanja, je Majdičevi in Fabjanovi že v polfinalu postregel s finalom pred finalom, ko so jima ob boku stale še Follisova, Poljakinja Justyna Kowalczyk, Saarinenova in Rusinja Natalja Matvejeva. Slovenki, ki sta sicer kvalifikacije in četrtfinale opravili skoraj brezhibno, Fabjanova je med najboljših 12 prišla kot "srečna poraženka" po času, pa sta v polfinalu prikazali nekoliko bledo predstavo. V dirko sta se po slabšem startu spustili iz začelja, vendar pa široka proga z enim samim zahtevnim vzponom ni dopuščala popravnih izpitov.

Kljub znova dobro pripravljenim smučem je Majdičeva tekla celo na zadnjem mestu polfinala, Fabjanova je bila na četrtem. Saarinenova je prevzela vodstvo, na vzponu pa ji je tega odvzela Kowalczykova. O zahtevni skupini priča tudi dejstvo, da si je polfinalno zmago priborila kasnejša drugouvrščena Follisova, medtem ko je o drugem mestu odločal fotofiniš kar treh tekmovalk, med katerimi pa ni bilo obeh Slovenk. S petim in šestim mestom sta se varovanki trenerja Hudača preselili v mali finale.

Tam je sledila povsem drugačna podoba obeh slovenskih kraljic sprinta. Povedla je sicer Finka Virpi Kuitunen, a je Majdičeva kmalu prešla v vodstvo, sledila pa ji je tudi Fabjanova. Po vzponu je bil scenarij podoben, Majdičeva se je z veliko prednostjo veselila gladke zmage in sedmega mesta, tudi Fabjanova na drugem oziroma skupno osmem mestu ni imela večjih težav ob prihodu v cilj. Že v četrtfinalu se je poslovila tretja slovenska predstavnica Katja Višnar, ki je tekmo končala na 18. mestu, kar je njena najboljša uvrstitev sezone.

V moški konkurenci, kjer zaradi hudega mraza niso nastopili pregovorno odlični norveški sprinterji, se je zmage presenetljivo veselil Italijan Renato Pasini pred dvema mladima ruskima predstavnikoma - Aleksejem Petuhovom in Antonom Gafarovom. Prav tako na tekmo ni odpotoval edini slovenski predstavnik v svetovnem pokalu Nejc Brodar.

V nedeljo bo v Ribnsku na sporedu še dvojno zasledovanje, kjer bo zagotovo nastopila Majdičeva, medtem ko se trener Ivan Hudač o nastopu Fabjanove in Višnarjeve še ni odločil.