Koalicija: gre za nesramno izsiljevanje SDS

Koalicijske stranke so včeraj vse po vrsti označile odločitev SDS, da ne bo sodelovala pri glasovanju v parlamentu, dokler ne bo sprejet zaključni račun proračuna 2007, za »še nevideno«, »brezsramno« in »izsiljevanje brez primere«. Predsednik Zares Gregor Golobič je dejal, da se po njegovem še ni zgodilo, da bi neka politična stranka pred celotno politično javnost postavila zahtevo, da se vsi poslanci odpovejo ustavni pravici do glasovanja po svoji vesti.

Predsednik odbora za zunanjo politiko Ivo Vajgl pa ocenjuje, da je SDS z obstrukcijo pri tako občutljivi točki, kot je ratifikacija vstopa Albanije in Hrvaške v Nato, osramotila parlament in osupila kar nekaj diplomatov, ki so želeli biti v četrtek navzoči ob ratifikaciji pristopnih protokolov Albanije in Hrvaške v Nato. V SDS pravijo, da vstop Hrvaške in Albanije v Nato še podpirajo, a poudarjajo, da je tudi zavrnitev zaključnega računa precedenčni primer in sramota.

Kot je znano, je večina poslancev v četrtek zavrnila sprejem omenjenega zaključnega računa zato, ker je računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti pri izkazovanju prejemkov in izdatkov in navedlo, da konec leta 2007 ni bilo 37 milijonov evrov proračunskega presežka, ampak 9 milijonov primanjkljaja. Janševa SDS pa je zavrnitev vzela kot kritiko njihove vlade in dejala, da želi sedanja koalicija popačiti številke in izničiti njihov dosežek. Zato so napovedali obstrukcijo vseh nadaljnjih glasovanj, tudi ključno o ratifikaciji protokolov za pristop Hrvaške in Albanije v Nato, ki pa brez dvetretjinske podpore ne morejo biti sprejete.

Pahor razočaran nad Janšo

Premier Pahor je, tako kot večina koalicijskih strank, včeraj to potezo SDS označil kot izsiljevanje. Poudaril je, da je Janša ves čas napovedoval podporo ratifikaciji protokolov in da ni bilo nobenega razloga, da to vprašanje, ki je stvar zunanje in varnostne politike države, veže na vprašanje o proračunskem aktu, ki je stvar notranjepolitičnih debat. Poudaril je, da se s tem poglablja nezaupanje med političnimi strankami v državi ter da ga je ravnanje Janše razočaralo in da se bo v bodoče z njim pogovarjal z zavedanjem, da "sleherna beseda, ki bo dana kot zaveza ali obljuba, še ne pomeni, da bo potem tudi izpolnjena".

Dodal je, da so nekateri ministri, ki so zadolženi za oblikovanje tako imenovanih protikriznih ukrepov, že tudi označili za ničen ustni dogovor o sodelovanju pri iskanju rešitev iz krize, ki so ga sprejele vse parlamentarne stranke v sredo. Na podlagi tega dogovora je namreč vlada opozicijskim strankam v presojo poslala predlog varčevalnih ukrepov, a so ministri zdaj že dejali, da se bodo pri odločitvah zanašali pretežno na svojo presojo. Sicer pa bo o morebitni prekinitvi dogovora o sodelovanju odločal vrh koalicije v ponedeljek.

Predsednik DZ Pavel Gantar je napovedal, da se bo prekinjena seja, na kateri naj bi parlament odločal o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v zvezo Nato, nadaljevala prihodnji teden. Še prej pa naj bi poslanci na izredni seji ponovno obravnavali predlog zaključnega računa proračuna za leto 2007, ki ga je Gantar včeraj že poslal matičnemu odboru za nadzor javnih financ, ki mu predseduje Andrej Vizjak (SDS). Če bi Vizjak sejo odbora sklical že za ponedeljek, bi lahko bila izredna seja že v torek, je dejal Gantar.

Nekateri bodo spet proti, drugi bodo zunaj brali časopis

A vprašanje je, ali bo zaključni račun tokrat sprejet; pojavljajo se že ugibanja o tem, kaj bi to pomenilo za nadaljnjo obravnavo ratifikacije. Pahor je dejal, da na delo poslancev vlada nima vpliva, jim bo pa skušala razložiti, kako pomembna je ratifikacija za ugled Slovenije. A nekateri poslanci koalicije so že napovedali, da svojih stališč ne bodo spreminjali ali pa se glasovanja ne bodo udeležili. "Ne čutim nobene potrebe, da bi o temi, o kateri sem že glasovala v državnem zboru, glasovala še enkrat," je poudarila Melita Župevc (SD), ki meni, da gre za izsiljevanje s strani SDS, kar je po njenem sramotno. Nekateri poslanci SD bodo glasovali proti sprejemu zaključnega računa, enako poslanci LDS, saj - kot je opozoril vodja poslanskega kluba liberalnih demokratov Borut Sajovic - ne morejo čez noč spreminjati svojih stališč. Kot je napovedal predsednik Zares Gregor Golobič, bodo poslanci te stranke tudi tokrat glasovali po svoji vesti. Ivo Vajgl, sicer predsednik odbora za zunanjo politiko, pa je dejal, da se glasovanja ne bo udeležil.

Ob tem se tudi že pojavljajo ocene, da je koalicija v parlamentu naredila napako, ker je obravnavo in odločanje o predlogu zaključnega računa uvrstila pred odločanje o ratifikaciji pristopnih protokolov Hrvaške in Albanije in bi se bilo torej situaciji, v kateri sta se znašla parlament in vlada, mogoče izogniti, če bi bil dnevni red seje drugačen.