Novico je med drugim potrdila tudi grška zunanja ministrica Dora Bakojanis, ki je pojasnila, da se je o postavitvi kipa med drugim pogovarjala z iraškim kolegom Hošjarjem Zebarijem. Slednji je idejo o postavitvi kipa že podprl. "Projekt mora simbolizirati medsebojni vpliv iraškega in grškega ljudstva," je ob tem dejal Zebari in poudaril, da so Atene že izrazile pripravljenost, da bi za uresničitev projekta prispevale določena sredstva.

Znamenita Bitka pri Gavgamelah se je 331 let pred našim štetjem odvijala na območju današnjega iraškega mesta Mosul, spopadli pa sta se Aleksandrova in vojska Dareja III. Kljub številčni premoči Perzijcev se je zaradi ponesrečene taktike sreča tedaj nagnila v prid Aleksandrovi vojski. Aleksander Veliki se je tedaj kot 25-letni vojskovodja proglasil za azijskega kralja. Še danes velja za enega najuspešnejših vojskovodij v svetovni zgodovini, saj je za časa svojega življenja (356 pr. n. š. - 323 pr. n. š.) s svojo vojsko osvojil večino tedaj znanega sveta, vse do Indije.

Grki proglašajo Aleksandra Velikega kot del grške zgodovinske dediščine, med drugim tudi zato, ker naj bi bil Aleksander Aristotelov učenec. Kljub temu pa si dediščino Aleksandra Velikega (tudi Aleksandra Makedonskega) lastijo tudi v Makedoniji. Državi sta se zaradi tega ter številnih drugih zgodovinskih in geografskih dejstev zapletli v spor, ki se je zaostril do te mere, da je Grčija celo blokirala vstop Makedonije v zvezo Nato.