21. december 2012 zaznamuje konec 5126-letnega ciklusa koledarja Majev, ki ga je izdelala ta starodavna civilizacija, znana po naprednem razumevanju astronomije, ki je pustila za seboj velika starodavna mesta v Mehiki in Srednji Ameriki. Ugibanja o tem, ali so Maji izbrali prav ta datum zato, ker se bo takrat zgodilo nekaj izrednega, so sprožila številne govorice o koncu sveta. Teorije o tem, kaj naj bi se zgodilo čez slaba tri leta, segajo od velikanskih izbruhov Sonca in izbruhov vulkanov na Zemlji do zamenjave Zemljinih tečajev, kar bi povzročilo, da bi se naš planet začel vrteti v obratni smeri.

Raziskovalci, ki poznajo majevsko kulturo, zmajujejo z glavo, češ da noben resen znanstvenik ne pritrjuje teoriji, da bi bilo leta 2012 konec sveta. Toda če upoštevamo, da 21. december leta 2012 sovpada z zimskim enakonočjem in da naj bi Maji izbrali ta datum, ker označuje poravnavo Sonca s središčem Mlečne ceste, je jasno, zakaj napovedi o svetovni katastrofi. Vendar do petdesetih let prejšnjega stoletja ni bilo niti znano, kje je središče naše galaksije, zato ta teorija, kot kaže, ne zdrži.

Znanstvenik David Morrison, ki majevsko kulturo raziskuje že 35 let, pravi, da na letu 2012 ni nič usodnega, in dodaja, da je konec koledarskega ciklusa za Maje pomenil preobrazbo in prenovo, ne pa katastrofe. Nekateri samozvani poznavalci pa trdijo, da so Maji že pred dvema tisočletjema napovedali, da bo šel svet tega leta skozi veliko kataklizmo. Takšne črne napovedi spodbujajo prodajo že izdanih in v prihodnjih mesecih načrtovanih knjig o "svetovni katastrofi", ki ne temeljijo na resnih dokazih. Njihovi avtorji prostodušno priznajo, da knjig ne bi nihče kupoval, če bi v naslovu pisalo "resne grožnje" namesto "apokalipsa". Poznavalcem Majev je žal, da posamezniki narobe razumejo to staro kulturo, ko poudarjajo "usodni" datum. To pa seveda ne zaustavi zanimanja javnosti, ki ji objave in celo nasveti, kako preživeti (kupite lahko tudi uradno majico s sloganom Konec sveta 2012, ki jo morate obvezno imeti), spodbujajo domišljijo o prihajajoči katastrofi. Če mislite, da bi iz zgodbe nastal odličen film, ste prepozni: Hollywood je že korak naprej. Film z naslovom 2012 z obilico posebnih učinkov režiserja Rolanda Emmericha, avtorja filma katastrofe Dan po jutrišnjem, z Johnom Cusackom v glavni vlogi bo v kinematografe prišel že to jesen. Napovednik prikazuje meniha, ki hiti k zvonu na vrhu gore, da bi sprožil alarm, medtem ko velikanski vodni zid zalije vrhove himalajskih vršacev.