"Z nestrpnostjo čakamo prave dosežke. Letos smo imeli eno težavo za drugo in tudi zato je bil letošnji izkupiček slabši," je na predstavitvi v Ljubljani poudaril predsednik zbora za biatlon Peter Zupan in imel pri tem v mislih tekmovalki, ki sta kariero prekinili zaradi nosečnosti, Peter Dokl in Klemen Bauer sta se pred sezono poškodovala, Gregor Brvar je sklenil športno pot, na koncu je zbolela še naša najboljša Teja Gregorin, ki je dve tekmi svetovnega pokala izpustila in že tako majhna reprezentanca je bila še dodatno zdesetkana.

Podobno dobrih 14 dni pred prvenstvom razmišlja tudi direktor reprezentanc Borut Nunar, ki največ možnosti za visoko uvrstitev pripisuje mešani štafeti, od posameznikov pa pričakuje kakšno uvrstitev med deseterico, želje pa so seveda še višje. "Na SP si želimo hiter tek in normalno streljanje ter seveda potreben kanček sreče. V prihodnjih dneh nas na sklepnih pripravah čaka še veliko dela in dobro bo treba nameriti puške in nabrusiti smuči."

Ženske barve bodo na SP zastopale Teja Gregorin, Andreja Mali in mladinka Lili Drčar. "Gregorinova je v vzponu in za vrhunsko formo potrebuje le še nekaj treningov, zato od nje pričakujem največ. Andreja je nastopala na vseh tekmah, zato jo bom skušal malce spočiti, Lili Drčar pa bo že na MSP v Kanadi pokazala, kaj zna," je stanje v ženski ekipi opisal trener Tomaš Kos. "Počasi se mi forma vzpenja in upam, da mi bo prav na SP uspelo združiti dober tek in streljanje. S tem bi lahko ponovila lanski uspeh," pa je dodala Gregorinova, lani v Östersundu s šestim mestom najboljša Slovenka.

Zaradi bolezni moškega trenerja Uroša Velepca Kos trenutno dela tudi z moško ekipo. Tam ima najvišje ambicije Janez Marič: "Sezono smo podredili nastopu na SP. Želim si tekmovati tako, kot znam, in če mi bo to uspelo, bom na koncu zadovoljen tudi z mestom." Marič se sicer ni želel obremenjevati z napovedjo uvrstitve, na drugi strani pa je priznal, da mu je žal za vsak slab nastop: "Za športnika sem že precej star, zato je vsak slab nastop velika izguba." Drugi slovenski adut je Klemen Bauer, ki je lani prav na tem prizorišču z osmim mestom dosegel največji uspeh v karieri, vse pa kaže, da bo po hudi nesreči lani prav na SP prvič v vrhunski formi. Moške barve bodo branili še Peter Dokl, Vasja Rupnik in Jože Mehle.

Že v sredo se bo v Kanadi začelo tudi svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane, tudi s slovensko udeležbo.