Ob tem se v združenju sprašujejo, "ali je to znak, da se bodo lahko v prihodnje osebne frustracije, ksenofobija ali pa rasizem skrivali in iskali alibi pod fikcijo literarnih junakov". "Kaj ko bi naslednji literarni junak skozi fikcijo poveličeval pedofile, holokavst ali pa genocide v bližnji zgodovini? Nismo in ne želimo biti enostranski in enobarvni varuhi nekakšnih 'tekovin revolucije', vendar menimo, da bi to polje družbene sfere morala varovati v prvi vrsti morala pred kazenskim pravom," so prepričani v združenju.

Ob tem izražajo zaskrbljenost "zaradi knjige, ki z lahkotnostjo izreka primitivne vrednostne sodbe o slovenskih policistih in poklicu, ki je v pozitivni funkciji zaščite državljanskih pravic". "Policisti smo predvsem ljudje, državljani, solidni davkoplačevalci in ljubeči starši," so zapisali v sporočilu za javnost združenja policistov.

"Razumeti je treba burne reakcije policistov, saj je točno takšna besedna raven nekaterih ljudi v vsakodnevnih policijskih postopkih vse prej kot zgolj literarna fikcija. Policisti ne moremo biti diskriminirani zaradi narave dela, ki je pogosto v funkciji izvajanja nepriljubljenih ukrepov, ki jih je predpisala država," poudarjajo.

Ob tem ocenjujejo, da je lahko "jezikovna primitivnost in surovost romana", ki se v nekaj delih nanaša na policiste, iztočnica in razmislek za javno debato o družbenih vrednotah in družbi sami, kjer se zrcali tudi odnos do policije in policistov.

V združenju še dodajajo, da so prav operativni policisti običajno "solidno jamstvo", da bo država še naprej pravna in bo vsem zagotavljala ustavne pravice in svoboščine. "Od policistov in seveda v drugem planu vodstva policije je odvisno, ali je ustava temelj pravne države ali pa ničvreden kos papirja."

"Sicer pa v Združenju policistov Slovenije v prihodnje pričakujemo tako ostro odzivnost vrha policije tudi v vseh drugih primerih, ko so ogrožene ali omejene pravice konkretnih policistov," še dodajajo ob tem.