Vrnitev sedemkratnega zmagovalca Tour de France podira vse rekorde zanimanja. Ob začetku in koncu dirke se je ob cestah gnetlo čez 100.000 gledalcev. Čeprav je dirko dobil domačin, šprinter, so organizatorji gledalce dvignili do vrelišča z vabilom: "Vaša priložnost, da vidite Lancea."

Armstrongova vrnitev v dresu Astane je povsem revijalnega značaja in pomeni le privajanje na tekmovalni ritem. In čisto nič drugega, čeprav so mediji prav za vsak dan dirke "Tam spodaj", sicer uvodne dirke Pro Toura in svetovnega UCI koledarja, zelo natančno navajali njegovo uvrstitev, kot bi pričakovali lov na visoke uvrstitve. Dirka Po Avstraliji je že v osnovi namenjena šprinterjem. Predvsem domačim kolesarjem (Davis, Brown, O'Grady, McEwen), medtem ko je lanski zmagovalec, Nemec Andre Greipel, po zmagi na uvodni etapi moral odstopiti. Kolesarji tipa Armstrong, primerni za težje klasike in težje etapne dirke z dolgimi klanci, v Avstraliji nimajo iskati drugega kot - trening. So pa novinarji vseeno vsak trenutek, ko je Armstrong zapeljal na čelo kolone, opisali kot veliko akcijo, čeprav so bili po fotografijah sodeč tedaj za njim v zavetrju kolesarji v treh vzporednih vrstah in ne morda eni dolgi. Skratka šov.

Armstrong je v Avstralijo prišel kot Madonna, kot se je šalil športni direktor Astane Sean Yates. Zanj so policisti v polnem spremstvu semaforje odpirali pri rdeči, ponudili so mu varnostnike. Velikansko zanimanje sta Armstrong in njegov štab svetovalcev, ki je dobro pripravljen na spremljajoče dejavnosti (promotor boja proti raku), znala odlično izrabljati. Mediji zelo vestno beležijo praktično vsak njegov korak. Tako je Lance en dan hvalil domačega upa, drugi dan se je pri direktorju dirke pritoževal, ker je helikopter avstralske televizije letel prenizko in s tem (Armstrongu) delal prehud veter, ki je že tako specifika dirke poleg vročine. Četrti dan ni zanimalo praktično nikogar, da je vodilni Allan Davis dobil tudi etapo, pač pa Armstrongov komentar ob vrnitvi "izgnanca" Floyda Landisa, rojaka, ki bi ga nasledil v rumeni majici Toura, če... "Če je odslužil kazen, se prav gotovo lahko vrne na delo," je izjavil Lance Armstrong.

Da Armstrong za sabo vleče rdečo nit, sproti razkriva antidopinški program. "Za novinarje vem, kaj bodo pisali. Če bodo, denimo, pri Ivanu Bassu, ki prav tako na spletu objavlja rezultate testov, opazili številke hematokrita med 45 in 41, čez mesec dni pa videli 46, bi takoj večina posumila, da to ni normalno. A zaradi bolezni, dehidracije ali treninga na višini to niha. Zato moramo biti previdni. Donu Catlinu sem dal pooblastila, da objavi, kar želi. Zaupam mu," je Lance omenil še delček vrnitve, ki bo očitno kot velik resničnostni šov. Ameriški antidopinški ekspert ima pod drobnogledom tudi kolesarje Columbie in Garmina.

Šef Astane Johan Bruyneel vrnitev Lancea jemlje zelo realno, a tisto, kar pove, zanima le redke. Ko so ga novinarji vprašali, ali bo na Touru kapetan Lance ali Contador, in kdo mu bo pomagal na italijanskem Giru, je odgovoril: "Ne vem, kako močan bo Lance julija. Mogoče bo četrti mož. Konkurenca med Contadorjem in Armstrongom zame ni posebna skrb. To je sindrom, ki ga poznajo bogataši. Zavedam se, da bomo imeli najmočnejšo ekipo na štartu v Monaku, tuhtali pa bomo, kako ugnati konkurenco. Lance je sedaj na solidni ravni pripravljenosti, je bojevnik, sproščen, odprt tudi do novinarjev. Lahko se vrne na raven izpred let, vendar pri 37 letih ni izboljšanja. Contador ima rezerve," je realen Bruyneel. JB avstralskemu novinarju ni želel razkriti, kdo bo Armstrongov pomočnik na Giru. Že ve, zakaj. Ima svoj scenarij za Janija Brajkoviča, predvsem pa, kdo bo kapetan. Tudi vsaka naslednja dirka z Armstrongom bo vzbudila veliko zanimanja. Od 14. do 22. februarja bo dirka Po Kaliforniji, kjer bo v ekipi Astane že tudi Jani Brajkovič. Več bo klanca, kronometer. Tam pa bo od slovenskih kolesarjev še Tadej Valjavec (Ag2r). Vaša priložnost, da v živo vidite, kako vozi Lance Armstrong, pa bo v Trstu 10. maja.