Petek je bil v svoji kvalifikacijski skupini suveren, saj je s sodniško oceno 27,9 točke končal na prvem mestu, na koncu pa se je izkazalo, da je bila to tudi najvišja ocena, ki jo je katerikoli deskar dosegel tisti dan v kvalifikacijah. Toda v finalnih vožnjah, kamor se je uvrstilo 12 deskarjev (skačejo trikrat, na koncu pa šteje izmed prvih dveh skokov tisti, ki je bolje ocenjen, ter zadnji skok) je Petku za bronasto kolajno, ki jo je osvojil Avstrijec Stefan Gimpl, zmanjkalo 1,4 točke (Slovenec je zbral 49,6 točke). Svetovni prvak je postal Finec Markku Koski, podprvak pa Belgijec Seppe Smits.

Čeprav je četrto mesto 25-letnega Celjana druga najboljša uvrstitev slovenske deskarske reprezentance v prostem slogu po srebru s SP leta 2005, pa Matevž Petek ni mogel skriti razočaranja, ki mu je prečrtal obraz: "Žal mi je, ker vem, da sem bil sposoben osvojiti kolajno. To sem dokazal tako na treningih kot tudi v kvalifikacijah, ko mi je šlo res vse gladko." Prav porazno pa ni kazalo v drugi kvalifikacijski skupini niti povratniku po poškodbi Marku Grilcu. Z oceno 24,5 je bil osmi, kasneje pa je zasedel skupno 14. mesto. Od ostalih Slovencev sta Domen Bizjak in Matevž Pristavec zasedla končno 25. in 34. mesto. "Ni slabo! Glede na to, da sem bil sedaj dolgo odsoten, sem na prvenstvo odpotoval brez velikih pričakovanj in ravno zato sem zadovoljen s svojim rezultatom," je povedal Marko Grilc, ki se je poškodoval na prvi tekmi sezone v Londonu.

Še pred tekmovanjem fantov v akrobatskih skokih pa je v snežnem žlebu navdušila komaj 17-letna Cilka Sadar. Ljubljančanka je bila v prvi kvalifikacijski skupini tretja (na koncu je dosegla šesti čas kvalifikacij), s čimer si je priborila polfinale, nato pa ji preboj v finale najboljše šesterice ni uspel. V Koreji, kjer je na SP zastor padel že v soboto, je iztržila deseto mesto, kar je za Sadarjevo, ki je bila na nedavnem Burtonovem odprtem prvenstvu v Švici osma, le še dokaz več, da bo kmalu krojila svetovni vrh v tej olimpijski disciplini. Uvrstitev dobi še dodatno težo, če povemo, da je to za Cilko prvo svetovno prvenstvo med članicami. Zlato kolajno si je prideskala favoritinja Kitajka Jiayu Liu. Od slovenskih fantov je v snežnem žlebu nastopil Mariborčan Klemen Flisar, ki pa se je od nadaljnih preizkušenj poslovil v kvalifikacijah, na koncu pa pristal na 39. mestu.