"Ti bodo odvisni tudi od uspešnosti države pri pridobivanju sredstev v tujini. Za spodbujanje programov podjetništva in konkurenčnosti bomo skupaj namenili 216 milijonov evrov, od tega dodatnih 70 milijonov evrov, predvidenih za leti 2014 in 2015. Že prej je državna SID banka na trg uvrstila za pol milijarde evrov obveznic, za deset milijonov evrov pa smo povečali tudi sredstva Slovenskega podjetniškega sklada (SPS)," je poudaril Lahovnik.

Omenjeni sklad bo tako že v prihodnjih tednih objavil dva javna razpisa za garancije za zavarovanje bančnih posojil s subvencijo obrestne mere in subvencioniranje tehnološke opreme. "S prvim razpisom želimo omogočiti malim in srednjim podjetjem, da na hiter način brez dodatnih zavarovanj še letos pridejo do ugodnih posojil. Ta bodo med 60 in 80 odstotki zavarovana s strani sklada, višino posojil pa bomo s 350.000 evrov povečali na 1,5 milijona evrov. Pričakujemo, da bo na razpisu sodelovala večina bank, s čimer bo ta dostopen čim večjemu številu podjetnikov," je dejal Lahovnik in napovedal tudi ustanovitev prvega sklada tveganega kapitala, ki bo "težak" okoli 35 milijonov evrov.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Darja Radič je poudarila, da podjetjem, ki se bodo prijavila na razpis za subvencijo tehnološke opreme, po novem z investiranjem ne bo več treba čakati do podpisa pogodbe z ministrstvom. "Prav tako nameravamo poenostaviti postopke za črpanje sredstev iz evropskih strukturnih skladov," je pojasnila Radičeva in dodala, da "je ministrstvo pripravilo predlog za odpravo nepotrebnih dvojnih kontrol pred izplačili, kar bo podjetjem skrajšalo plačilne roke".

"Zaradi spremenjenih gospodarskih razmer težav zaradi spreminjanja sistema črpanja v Bruslju ne pričakujemo. Razpisi so bili prezapleteni in preveč birokratski, zato marsikateri zanimiv projekt ni mogel do evropskega denarja. Od zdaj naprej bomo dajali poudarek kakovosti projekta, zato smo projektna merila odpravili," je ob napovedi razpisa za razvojno-investicijske projekte, ki ga bo izpeljala državna tehnološka agencija (TIA), poudarila Darja Radič.

primoz.cirman@dnevnik.si