Kot je znano, je največja opozicijska stranka SDS minuli teden oblikovala pobudo za podpis sporazuma partnerstva za razvoj in odgovore na izzive gospodarske krize in jo posredovala vsem parlamentarnim strankam. Gre za dokument z delovnim naslovom Partnerstvo 2+10 za razvoj in odgovore na izzive gospodarske krize.

Kot je tedaj pojasnil predsednik SDS Janez Janša, je bila ta formula predlagana na podlagi ocene, da bo treba naslednji dve leti kombinirati interventne ukrepe za protikrizno ravnanje z dolgoročnimi in srednjeročnimi razvojnimi ukrepi.

Večina predsednikov parlamentarnih strank je izrazila pripravljenost za sodelovanje v partnerstvu, vendar pa so nekatere skeptične do konkretnega predloga SDS. Tako po mnenju predsednika Zaresa takšna pobuda "ignorira temeljne načelne predpostavke", ta neustreznost pa se kaže tako v vsebini kot tudi "v obliki oziroma v postopkih, ki jih predvideva".

Predsedniki koalicijskih strank so se nato na torkovem sestanku dogovorili, da bo predlog sodelovanja pri načrtovanju ukrepov za soočenje z gospodarsko krizo do konca tedna pripravil predsednik Zaresa. Premier Borut Pahor pa je napovedal, da se bodo v sredo srečali predsedniki vseh parlamentarnih strank, da bi se pogovorili o obliki sodelovanja pri načrtovanju ukrepov za soočenje z gospodarsko krizo.

Golobič je tako svoj predlog danes posredoval premieru Pahorju, predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu in predsednici LDS Katarini Kresal. V teh strankah se do predloga še niso opredelili, kar naj bi storili v začetku prihodnjega tedna.