Papež naj bi odlok že podpisal, objavljen pa naj bi bil do konca tega tedna. Po tem odloku bi ustanovitelj Skupnosti svetega Pija X. škof Lefebvre in trije drugi škofi ponovno postali pripadniki Rimskokatoliške cerkve, piše Il Giornale.

Leta 1988 je tedanji papež Janez Pavel II. Lefebvreja, ki je umrl leta 1991, izključil iz Cerkve, ker je brez soglasja Vatikana posvetil štiri škofe. Skupnost Pija X., ki jo je ustanovil sporni škof, ni sprejela bogoslužne reforme niti nekaterih določil drugega vatikanskega koncila, še posebej pa se ni strinjala z odpravo svete maše v latinskem jeziku. Dokument Benedikta XVI. Summorum Pontificum, ki je mašo v latinščini ponovno uvedel, naj bi po mnenju Vatikana utrl pot za priključitev te bratovščine k tradicionalni krščanski skupnosti.

Papeževi odločitvi naj bi botrovalo pismo škofa Bernarda Felleya, Lefebvrejevega namestnika, ki je Benedikta XVI. pozval k razveljavitvi odloka o izključitvi Lefebvreja iz Cerkve. Felley je v istem pismu tudi zapisal, da Summorum Pontificum ni ničesar spremenil in da se zato skupnost lefebvrijcev ne namerava spraviti s Svetim sedežem.