Policija je menila, da je nesreča prvega kanuja takoj po startu dokazala, da Jamnikova plovila za Savo niso primerna in bi se spust v tistem trenutku moral končati. Policijska ovadba zoper Jamnika je bila sicer oktobra v javnosti sprejeta z velikim začudenjem, saj je bil kaznivega dejanja v povezavi z zadnjim spustom osumljen človek, ki je posodil kanuje, in ne organizator spusta. Jamnik sam je menil, da so bili kanuji, ki jih redno uporablja na Krki, primerni tudi za spust po Savi, a le do prelivnih polj elektrarne. Te bi po dogovoru udeleženci rekreativnega dogodka morali zaobiti po kopnem.

Po odločitvi tožilstva se je v Sevnici znova začelo ugibati o morebitnem nadaljevanju subsidiarnega pregona in tudi civilnih tožbah. V preteklih mesecih sta se v odvetniških pisarnah o vložitvi civilne tožbe pozanimali vsaj dve družini, odvetniki so svojce pokojnih celo klicali po telefonu in jim ponujali zastopstvo.

Na občini, ki je prek pokojnega župana Kristijana Janca organizirala spust, so za Delo zatrdili, da kljub večmesečnim govoricam uradnega obvestila o civilni tožbi proti občini niso prejeli. Podobno so zatrdili tudi v podjetjih Hidroelektrarne na Spodnji Savi in Infra, ki na gradbišču, kjer je plovba prepovedana, gradita elektrarno in infrastrukturo ob njej. Zaposleni pri obeh podjetjih so se namreč spusta celo udeležili oziroma ga spremljali s kopnega.