GLASBA

Ljubljana

Orkester Slovenske filharmonije

Klasični koncert. Dirigiral bo Loris Voltolini, kot soliti pa bodo nastopili Milan Nikolić (fagot), Tanja Sonc (violina), Marija Rome (viola) in Nika Tkalec (klavir) z Akademije za glasbo. Spored: C. M. von Weber (Koncert za fagot in orkester v F-duru, op. 75), P. I. Čajkovski (Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 35), W. Walton (Koncert za violo in orkester), S. Prokofjev (Koncert za klavir in orkester št. 1 v Des-duru, op. 10). Za koncertni abonma. Vstop prost. Slovenska filharmonija. Dvorana Marjana Kozine. Ob 19.30.

Vienna vegetable orchestra

Glasbeno-kuharska zasedba, ki prihaja z Dunaja in deluje od leta 1998, se je odločila, da sodobne glasbene prijeme preigrava izključno s pomočjo zelenjave, ki jo obdela pred vsakim koncertom. Zelje, korenje, buče, fižol, papriko in drugo zelenjavo obdelajo v piščali, tolkala, rogove, trobila, s proizvedenimi zvoki pa preigravajo različne glasbene stile, od sodobne glasbe, eksperimentalne, noise, dub, elektronike do free jazza... Po koncu koncerta obiskovalcem postrežejo še z zelenjavno juho, narejeno iz ostankov obdelane zelenjave. Stara mestna elektrarna. Ob 20.30.

Florian Kmet, Xenia

Nekje med folkom, jazzom in popom Florian Kmet ob kitari pripoveduje o svojem pogledu na svet. Na svojem novem albumu poje o vožnjah na rdečem mopedu, o ljubezni, ki te oropa besed, zalezovalcih brez vesti, o zmagovalcih in poražencih naše družbe. Na tokratnem kantavtorskem koncertu bo Ksenija Jus - Xenia, ki se v prihodnjih letih zaradi drugih glasbenih obveznosti v solo izvedbi ne namerava pojavljati na koncertnih odrih, predstavila zadnji glasbeni izdelek Psi malega mesta, ki ga je izdala decembra lani. Kot posebno gostjo večera je Xenia na omenjen koncert povabila Mojco Krevel, članico kultne glasbene skupine Niowt, ki bo predstavila pesem Črna ljubezen. Vstopnice 3 evre. AKC Metelkova mesto. Klub Gromka. Ob 22. uri.

Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana

Vokalni koncert Pesmice take in take. Zborovodkinja bo Branka Rotar Pance. Knjigarna Konzorcij. Ob 17. uri.

DJ Zheega

Didžej vrti glasbo osemdesetih let. Orto bar.

Večer sevdalink

Saša Olenjuk je koncertni mojster v orkestru Opere SNG Maribor in orkestru Mariborske filharmonije ter vrhunski violinist, kitarist in vokalist, ki nas bo popeljal v božanski bosanski zaklad sevdaha. Vstop prost. Zlati zob. Ob 21. uri.

Folk Etc.

Večer irske glasbe. Patrick's Irish pub. Ob 21.15.

Velenje

Tradicionalni večer 4. letnika Umetniške gimnazije Velenje

Ob koncertu bo potekala tudi razstava dijakov te gimnazije. Vstop prost. Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega. Ob 19. uri.

Celje

Zimske serenade ob 60-letnici Gimnazije Celje Center

Na koncertnem večeru se bodo predstavili dijaki, ki se dodatno izobražujejo na glasbenem področju, pridružili pa se jim bodo še plesalci in recitatorji. Nastopili bodo tudi šolski sestavi: Dekliški pevski zbor, fantovska zasedba Oktet 9 in šolska inštrumentalna zasedba The Šlager's. Gost večera bo celjski gimnazijski kvintet Gamma. Narodni dom. Ob 19. uri.

Novo mesto

Perpetuum Jazzile

Koncert jazzovske vokalne skupine. Razprodano. KC Janeza Trdine. Ob 19.30.

Radovljica

Poum Tchack

Skupina Poum Tchack je nastala leta 1999 na obronkih Marseilla in se sprva uveljavljala kot ulični bend. Osnovno vodilo v njihovi glasbi so vroči in poskočni ritmi ciganskega svinga, vendar se šest muzikov iz benda zelo rado odpravi tudi na kakšen izlet v druge glasbene svetove. Njihova glasba je strastna, celo magična, in že po nekaj minutah je občinstvo voljno in odprto za interakcijo. Dve kitari, violina, bandoneon, tolkala, kontrabas in ponekod arabska lutnja je standardna zasedba inštrumentov v skupini Poum Tchack. Poum Tchack so sodelovali z mnogimi glasbeniki in skupinami, kot so Jaques Higelin, Birelli Lagrene, Therry Titi Robin, The Ogres of Barback, Latcho Drom in Manitas de Plata. Linhartova dvorana. Ob 20. uri.

Kranj

DJ Matthew Hoag, DJ Mexx

Minimal techno klubski večer. Vstopnice 2,5 evra. Klubar. Ob 21. uri.

Logatec

Glasbena šola Logatec

Koncert učenk in učencev glasbene šole. Glasbena šola Logatec. Ob 19. uri.

Cerkno

Next Music Ensemble

V Next Music Ensemble so se zbrali tako glasbeniki, ki za seboj še nimajo večjih projektov, kot tudi tisti, ki so na domači in mednarodni jazzovski sceni že dodobra uveljavljeni. Nedavno se je zasedba spravila k snemanju prvenca, na katerem bo predstavila avtorsko glasbo večine članov in tudi glasbo posebnega gosta, svetovno priznanega trobentača Alexa Sipiagina. V okviru festivala Keltika. Vstop prost. Bar Pr' Gabrijelu. Ob 21. uri.

Sežana

Gwen Huges

Koncert. Za abonma jazz in vino ter izven. Vstopnice 15 evrov. Kosovelov dom. Ob 20. uri.

ODER

Ljubljana

Ujemi ritem – feel the beat

Muzikal. Nastopil bo English Student Theater II. gimnazije Maribor. Vstopnice 8 evrov. Linhartova dvorana CD. Ob 11. in 17. uri.

Vrnitev domov

Avtor Harold Pinter. Režija Matjaž Zupančič. Za izven in kotno. SNG Drama. Mala drama. Ob 20. uri.

Sugar – Nekateri so za vroče

Avtorji  Peter Stone, Jule Styne in Bob Merrill. Režija Stanislav Moša. Za abonma B in izven. MGL. Veliki oder. Ob 19.30.

Let v Rim

Avtor Miha Mazzini. Režija Alen Jelen. Za izven. MGL. Mala scena. Ob 20. uri.

CABAres, CABArei

Avtorski projekt Zijaha A. Sokolovića. Vstopnice 15 evrov. Grand hotel Union. Kavarna. Ob 20. uri.

Maribor

Kandid ali optimizem

Avtor F.-M. A. Voltaire. Režija Ivana Djilas. Za dijaški 22 in izven. SNG Maribor. Stara dvorana. Ob 20. uri.

Slovenj Gradec

Državni lopov

Avtor Fadil Hadžić. Režija Gojmir Lešnjak - Gojc. Vstopnice 12 evrov. Kulturni dom Slovenske Konjice. Ob 17. uri.

Medvode

Stekli psi

Avtor Quentin Tarantino. Režija Vito Taufer. Kulturni dom Medvode. Ob 19.30.

Mengeš

Duohtar pod mus!

Avtor Iztok Mlakar. Režija Vito Taufer. Špas teater Mengeš. Ob 20. uri.

Kranj

Bog masakra

Avtorica Yasmina Reza. Režija Janusz Kica. PG Kranj. Ob 19.30.

Jesenice

Partnerski odnosi

Avtor Tone Partljič. Režija Vinko Möderndorfer. Za abonma in izven. Gledališče Toneta Čufarja. Ob 19.30.

RAZSTAVA

Ljubljana

Branko Baćović: »Transformation« (odprtje)

Odprtje retrospektivne razstave psihofotografik in fotografij
s pesniškim večerom avtorja. Psihofotografika je, kot jo je avtor sam poimenoval, kombinacija psiholoških računalniško obdelanih sporočil in fotografij. KUD Franceta Prešerna. Ob 21. uri.

Luiza Margan: Medprostori (odprtje)

Na tretji razstavi letošnjega cikla Punce, ki ga kurira Petja Grafenauer, se bo s projektom Medprostori predstavila umetnica Luiza Margan. Umetnica se v delih vrača k raziskovanju forme, materialu, iz katerega gledalec šele na drugi stopnji izlušči pripoved, ki se giblje na meji družbenega in intimnega, kot ju razume umetnica. S takšnim povratkom k modernističnim izhodiščem pa ne oživlja preteklih diskurzov, ampak nadgrajuje oživljeno modernistično estetiko z idejami, ki jih je prinesla konceptualna umetnost. V njenih delih forma tako spet postaja enakovredna konceptu. Medsebojna povezanost obojega pa onemogoča, da bi umetniško delo enostavno prevedli v jezikovno govorico. Tobačni muzej. Ob 19. uri.

Maribor

Matjaž Wenzel: HK (odprtje)

Mariborski fotograf in oblikovalec Matjaž Wenzel (1973) se na prvi samostojni razstavi v Umetnostni galeriji Maribor predstavlja s fotografskim projektom HK. Fotografski dokument predstavlja Hutterjevo kolonijo in se osredotoča na predstavitev socialnega prostora na Pobrežju v Mariboru. Prvi sklop v črno-beli tehniki velikega formata (realiziran leta 2006) prikazuje zgodnjo jesen s še bujnim rastjem in občasno vsebuje prisotnost človeške figure kot merilo prostora. Fotografije so predstavljene tako, da simulirajo realno urbanistično postavitev hiš v koloniji. V drugem, barvnem sklopu, ki je predstavljen v obliki avtorske knjige (realiziran leta 2008), je prikazana zima, ki vsebuje bolj transparenten pogled fotografskega polja. V teh fotografskih izrezih je človeška figura popolnoma odsotna, zato je učinek minljivosti toliko močnejši. Komunikacija je osredotočena na arhitekturo, kjer začutimo zgolj človeško sled. Oba sklopa izhajata iz enake pozicije kamere-fotografa in skupaj spodbujata primerjavo enakih pogledov, v različnem časovnem obdobju in različnih svetlobnih medijih (črno-belo in barvno). Na ogled do 22. februarja. Umetnostna galerija Maribor. Ob 19. uri.

Lenart v Slovenskih goricah

Ob 500-letnici Primoža Trubarja (odprtje)
Razstava učencev in učiteljev OŠ Lenart. Avla Jožeta Hudalesa. Ob 17. uri.

Piran

Matjaž Borovničar: Kje so nimfe? (odprtje)

Na razstavi bodo predstavljena dela, ustvarjena v letih 2007 in 2008 ter koncipirana prav za konkreten interjer piranske galerije. V formalno-motivnem smislu Borovničar ohranja tradicionalne teme pejsaža, vedute in figuralike, vsebinsko pa je angažiran s sodobno problematiko in lastnega dojemanja mikro- in makrosveta, v katerem živi. Zlasti ga izzivajo narava ter človek in njegova vloga v njej ter znotraj njih ponavljajoči se in nikoli dokončani cikli smrti in ponovnega rojstva, torej dimenzije neuničljivosti življenja (lunine mene, letni časi in drugo). Razstava je zastavljena kot konceptualna celota in je subjektivna slikarska interpretacija retoričnega vprašanja: kje so nimfe? Gledalčevo oko sledi metaforičnim figuram in prizorom iz vedno dražljive grško-rimske mitologije, ki – umeščeni v posebno svetlobno atmosfero, določeno z avtorsko občutenim koloritom – postanejo nove vizualizacije intimne zgodbe in izpovedi. Posamezne slike in razstava torej odsevajo iskreno samospraševanje in notranjo nujo likovnega opredmetenja ter so hkrati nagovor Matjaža Borovničarja vsem nam. Na ogled do 1. marca. Galerija Hermana Pečariča. Ob 19. uri.

DRUGI DOGODKI

Ljubljana

Zimsko popotovanje

Literarni večer v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev. Sodelovali bodo Boris A. Novak, Marij Čuk, Ivan Dobnik, Matjaž Pikalo, Jana Kolarič in drugi.
Vstopnice 5 evrov. Klub CD. Ob 19.30.

Slovenka leta 2008

Izbor Slovenke leta revije Jana. SNG Drama. Veliki oder. Ob 17. uri.

Cikel kratkega naravoslovnega filma

Projekcija filmov Evropska zelena vez – meje ločujejo, Narava povezuje in Pozor! – državna meja.

Prirodoslovni  muzej Slovenije. Ob 18. uri.

Georeferenciranje in uporaba zgodovinskega kartografskega gradiva

Predaval bo dr. Tomaž Podobnikar. ZRC SAZU. Mala dvorana. Ob 11. uri.

Vpogled v globalni trg apliciranja in pisna predstavitev strategij s Christianom Routhom

Seminar v okviru festivala Filmske fabule. Kinodvor. Ob 9. uri.

Projekcija študentskih kratkih filmov

Filmski večer s filmi High hopes, Vestido nuevo, Dunkelrot, Agape, El aňo del cerdo in Tolya. V okviru festivala Fabula. Kinodvor. Ob 19. uri.

Neumnost emancipacije

Predavanje Roka Benčina. AKC Metelkova mesto. Klub Gromka. Ob 18. uri.

Ljubljana – Ilustrirana zgodovina

Predstavitev knjige Maje Žvanut in Matjaža Schmidta. Narodni muzej Slovenije. Ob 12. uri.

To ni Amerika

Pogovor in projekcija video del Tadeja Pogačarja. Pogovor bo vodil Igor Španjol. V okviru 15. obletnice P.A.R.A.S.I.T.E. Muzeja sodobne umetnosti. Center in galerija P74. Ob 19. uri.

Primerne oblike naravi prijaznega turizma v parkih

Okrogla miza v okviru sejma Turizem in prosti čas 2009. Gospodarsko razstavišče. Dvorana Urška. Ob 12. uri.

Alja Adam, Sonja Votolen

Literarno-glasbeni večer. Knjigarna Prešernove družbe. Ob 18. uri.

Newyorške zgodbe

Potopisno predavanje Toneta Obadiča. Knjižnica Otona Župančiča. Ob 18. uri.

Obleka naredi človeka – poslovna obleka

Delavnico bo vodila Lili Pahor. Knjižnica Otona Župančiča. Enota Nove Poljane. Ob 10. uri.

Anja Novak

Literarno popoldne. Knjigarna Mohorjeve družbe na Nazorjevi. Ob 17. uri.

Predstavitev Gimnazije Jožeta Plečnika

Potekali bodo predstavitev strokovne ekskurzije v Italijo in Nemčijo, debatno srečanje in predstavitev tuje kulinarike izpod peresa dijakov. Gimnazija Jožeta Plečnika. Ob 17. uri, 17.45 in 18.30.

Usoda slike po impresionizmu

Predavala bosta dr. Barbara Jaki in prof. dr. Jure Mikuž. Moderator večera bo Pavel Fajdiga. Slovanska knjižnica. Dvorana, klet. Ob 19. uri.

Vem, Ex bobnar, Čikorja an' kafe, Ljubezen in drugi zločini

Filmski večer. Kinodvor. Ob 17. in 21. uri.

Maribor

Projekcija študentskih kratkih filmov

Filmski večer s filmi High hopes, Vestido nuevo, Dunkelrot, Agape, El ano del cerdo in Tolya. V okviru festivala Fabula. MMC Kibla. Ob 19. uri.

Vloge robotov v znanstveni fantastiki, Roboti v filmih

Predavanje Petra Dobaja in Tanje Cvitko. MKC Maribor. Ob 19. uri.

Dravograd

Maroko

Potopisno predavanje Alenke in Gašperja Hribarja. Knjižnica Dravograd. Ob 18. uri.

Ravne na Koroškem

Uvod v Platonovo filozofijo

Predaval bo Franci Zore. Gimnazija Ravne na Koroškem. Ob 17. uri.

Velenje

Dr. Franc Žerdin

Z gostom se bo pogovarjala Sonja Bercko. Knjižnica Velenje. Ob 19.19.

Rogatec

Računalnik je okno v svet

Delavnica. Knjižnica Rogatec. Ob 9. uri.

Šentjur

V iskanju zadovoljstva življenja

Predavanje dr. Karla Gržana. Knjižnica Šentjur.
Ob 18. uri.

Litija

Pisanje mladinskih projektov – področje sociale. Delavnica. MC Litija. Ob 18. uri.

Mokronog

Šolstvo v Mokronogu 1808–2008

Predstavitev zbornika. Pogovor z avtorji bo vodil Marko Kapus. Krajevna knjižnica Mokronog. Ob 18. uri.

Črnomelj

Projekcija študentskih kratkih filmov

Filmski večer s filmi High hopes, Vestido nuevo, Dunkelrot, Agape, El ano del cerdo in Tolya. V okviru festivala Fabula. Kulturni dom. Ob 19. uri.

Kočevje

Resnice posameznikov

Predstavitev knjige dr. Marije Makarovič. Pokrajinski muzej Kočevje. Predavalnica. Ob 18. uri.

Domžale

Mount Everest (8844) – vzpon po Zahodnem grebenu leta 1979

Gost bo Andrej Štremfelj. Knjižnica Domžale. Ob 19. uri.

DNK – DNeviKulture 09

Pogovor z enim od ustvarjalcev filma Petelinji zajtrk in projekcija filma. Študentski klub Domžale. Ob 20. uri.

Žiri

Znani Slovenec iz sveta kulture

Pogovor bo vodila Milena Miklavčič. Galerija DPD Svoboda Žiri. Ob 19. uri.

Tolmin

Pravična delitev dobrin – ključ za prihodnosti

Predavanje Roka Kralja. Knjižnica Cirila Kosmača. Ob 18. uri.

Postojna

Prehod

Projekcija filma Borisa Palčiča. V okviru festivala Fabula. Kulturni dom. Ob 17. uri.

Projekcija študentskih kratkih filmov

Filmski večer s filmi High hopes, Vestido nuevo, Dunkelrot, Agape, El ano del cerdo in Tolya. V okviru festivala Fabula. Kulturni dom. Ob 19. uri.

Sežana

Obisk inšpektorja za delo in ureditev personalne mape

Predavala bo Melita Ambrož. OOZ Sežana. Ob 16. uri.

Izola

Tris avtorjev

Literarni večer s predstavitvijo knjige avtorjev Franja Frančiča, Slavka Gaberca in Vesa Pirnata ter odprtje razstave Vesa Pirnata Brolskega z naslovom Podvodni svet. Kulturni dom. Mala dvorana. Ob 19. uri.

Kaj se je zgodilo?, Umetnost negativnega mišljenja

Filmski večer. Art kino Odeon. Ob 18.30 in 20.30. 

Gorica (Italija)

Birdwatchers – Dežela rdečih ljudi

Filmski večer. Kinemax. Hiša Filma. Ob 17.45 in 20.45.