Za Pahorja je partnerstvo sicer treba postaviti v okvir tega, čemur sam pravi "nova razvojna paradigma". Janševa pobuda je po Pahorjevih besedah vzajemna, koalicija pa se je na zadnjem vrhu o njej načeloma strinjala, da je koristna.

Sicer sta se z Janšo po Pahorjevih besedah med drugim pogovarjala tudi o zakonu o žrtvah vojnega nasilja. "Gre tudi za simbolno vprašanje, še vedno obremenjeno s celo vrsto dilem, ki jih bomo poskušali presekati," je ocenil Pahor, ki je opozoril še na potrebo po vzpostavitvi družbene atmosfere, potrebne za premagovanje problemov, "ki se zgoščajo".

Janša: Ključna vsebina sporazuma bo seznam predpisov, ki jih bo treba usklajevati

Janša je dejal, da je ključna vsebina sporazuma o partnerstvu za razvoj seznam predpisov, ki jih bo treba usklajevati, in vsebina teh predpisov. "Pričakujem, da glede same forme in glede tega, kaj bo pisalo v tem sporazumu, ne bo zavlačevala nobena od parlamentarnih strank," je še poudaril Janša.

Janša je pojasnil, da naj bi predsednik vlade Borut Pahor v prihodnjih dneh sklical partnerski svet oz. "tisto, kar naj bi kasneje postalo partnerski svet, se pravi predsednike parlamentarnih strank, kjer bi skušali uskladiti besedilo tega sporazuma".

"Ko gre za samo vsebino predlogov, je v tem predlogu koalicije oz. v tem tekstu, ki ga je posredoval premier, zgolj drugi del, tehnični del, kako naj bi oblika funkcionirala, vsebinskega dela pa ni," je prepričan predsednik največje opozicijske stranke.

"Tako da ostaja zgolj ta tekst, ki ga je pripravil naš strokovni svet," je zatrdil. "Poudarjam pa, da to ni ključna vsebina tega sporazuma, ki ga dogovarjava, ključna vsebina bo seznam predpisov, ki jih bo treba usklajevati, in vsebina teh predpisov," je dodal.

Zares za sodelovanje z opozicijo in proti partnerstvu 2+10

Povezovanje različnih političnih opcij, ki so mu v stranki Zares "načelno naklonjeni", je lahko nevarno in škodljivo, če se uporablja nekritično, je danes na novinarski konferenci dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič. Partnerstva 2+10 po njegovih besedah ne bo, v stranki pa podpirajo sodelovanje v iskanju ukrepov za izhod iz finančne krize.

"Samo srečevanje političnih strank in samo iskanje soglasja preko ločnice koalicija - opozicija ne more biti nadrejeno temu, da se sprejema odločitve, da so te odločitve pretehtane, da so te odločitve pravočasne in da nosi zanje tisti, ki jih sprejema in je zanje pristojen, tudi polno odgovornost," je pojasnil Golobič.

Pobuda partnerstva 2+10 za razvoj, ki jo je podal predsednik SDS Janez Janša, po Golobičevih besedah "ignorira temeljne načelne predpostavke", ta neustraznost pa se kaže tako v vsebini kot tudi "v obliki oziroma v postopkih, ki jih predvideva". Kot je pojasnil, pobuda po vsebinski plati "zelo nekritično povzema mnoge sporne usmeritve prejšnje vlade", in sicer med drugim usmeritev v gospodarsko rast kot najvišjo pravo vrednoto, nedorečenost razmerja med javnim in zasebnim na mnogih podorčjih, klimatske spremembe v pobudi pa so "izrazito podrejene".

Glede današnje izjave Zaresa o partnerstvu za razvoj so v SDS v sporočilu za javnost zapisali, da pričakujejo, "da bo predsednik vlade, ki je ponudil partnerstvo, zagotovil sodelovanje svoje koalicije. Ne gre za nezaupnico našemu predlogu, temveč za nezaupnico predsedniku vlade, ki je takšno partnerstvo predlagal v svojem nastopnem nagovoru".