Litijani posvojili prireditev

Akcija Slovenec leta 2008 je končana. Dobili smo zmagovalce 21. izbora in že petnajsta v Litiji je minila tako kot vedno - pred nabito polno dvorano, ker so Litijani, kot je rekel litijski župan Franci Rokavec, prireditev vzeli za svojo. Program je bil letos nekoliko drugačen, voditelji pa so se menjali kot po tekočem traku. Sedem zmagovalk lanskoletnih lepotnih tekmovanj, zmagovalci akcije Nedeljskega Naj radijski voditelj Jure Sešek (Ognjišče), Boštjan Romih in Ivjana Banič (Radio 1), brez Toneta Fornezzija pa tudi ni šlo. Poleg Litijanov in bralcev Nedeljskega dnevnika iz vse Slovenije so bili v dvorani tudi številni eminentni gostje in kar dva predsednika. Države in vlade. Žal je letos prvič v 21-letni zgodovini Slovenca leta zaradi bolezni manjkal bivši predsednik Milan Kučan, zadržani pa so bili tudi nekateri drugi. Se pa Litijanom in bralcem Nedeljskega ni izneveril Zmago Jelinčič Plemeniti, ki so ga bralci uvrstili na deveto mesto.

Prvi trije na lestvici

Prireditev je slavnostno začel orkester Slovenske policije, nastopajoči pa so si podajali mikrofone iz rok v roke, vseeno pa je celotna prireditev trajala kar dve uri in pol. Glavno presenečenje in najbolj vroča točka je bila zagotovo razglasitev častnega Slovenca leta 2008. Uredništvo Nedeljskega se je odločilo nagraditi humanitarno delo Toneta Fornezzija - Tofa, ki vse do zadnjega ni imel pojma o tem, kaj ga čaka.

Ves čas je bila v zraku napetost zaradi imena Slovenca leta in tančico skrivnosti je počasi odkrival predsednik Dnevnikove uprave, mag. Branko Pavlin. Tretje mesto in hkrati naslov Slovenke leta in Športnice leta 2008 po izboru bralcev Nedeljskega je osvojila elegantna dama hitrih in dolgih nog, smučarska tekačica Petra Majdič, ki je priznanji bralcev Nedeljskega komentirala: "Če bi bila na teku vedno tako huda konkurenca, bi bilo odlično osvajati tretja mesta. Zame in za moje delo je to veliko priznanje, vendar ne le zame, ampak tudi za celo ekipo."

Drugi na lestvici, predsednik vlade Borut Pahor, je bil ob prejemu priznanja precej malobeseden. Dejal je, da prihodnje leto verjetno ne bo več na lestvici Nedeljskega, čeprav je bil zadnjih deset let praktično vsakič med najbolj priljubljenimi … "Pa ne zato, ker ne bom uresničil obljub o spremembah, ampak zato, ker jih bom." Svoji črnogledosti je po prireditvi vendarle dodal tudi kanček optimizma.

"Ljudje so me vedno jemali kot nekoga, ki je mehak, moj sedanji položaj pa zahteva, da pokažem tudi drugo stran mojega značaja - odločnost. Slovenija se je znašla v nemirnem morju razvitega sveta, ki je v recesiji in se bori za to, da bi kot majhen čoln premagali visoke valove. Sem med najbolj odgovornimi, sem tudi najbolj izpostavljen in se tega zavedam, mislim pa, da krmarimo v pravi smeri. Vseeno gledam na leto 2009, ki bo težko, z velikim optimizmom. Prepričan sem, da ne bomo enako kot letos ugotavljali, ko se bomo ob letu osorej spet dobili tu v Litiji, da smo na robu resne recesije ali v njej, ampak da smo na robu novega ugodnega stanja gospodarstva. Upam, da bo vlada, ki jo vodim, vsaj deloma zaslužna za to."

Slovenec leta 2008 je...

In potem Slovenec leta 2008. Branko Pavlin je z mislimi, v katere je združil vse glasove bralcev Nedeljskega in mnogih drugih Slovencev, zavezal predsednika države. "Hvala za tako obrazložitev, ki je bila še bolj slavnostna kot tista v državnem zboru pred letom dni, in še bolj zavezujoča. Biti predsednik je bolj lepo kot težko, biti predsednik republike je bolj zanimivo kot naporno, je pa imenitno zato, ker sem veliko v stikih z ljudmi." Dvorana je odmevala od aplavza, Manca Izmajlova pa je s pesmijo Dan ljubezni vrnila gledalce v sedemdeseta leta. Pirotehniki podjetja Hamex so na litijskem nebu pripravili ognjemet, najbolj priljubljene Slovence pa smo obkrožili številni novinarji. Seveda najbolj predsednika države, Slovenca leta 2008, dr. Danila Tĕrka, ki je povedal: "Na prireditvi sem se počutil prijetno in domače. Da se je večina bralcev odločila in si izbrala za gosta v svojem domu prav mene, je zame velika čast. V posebno zadovoljstvo mi je tudi, da sem ta naziv prejel drugič zapovrstjo, kar pomeni, da je Slovencem nekaj na meni, v mojih besedah in dejanjih, všeč."

Predsednik Dnevnikove uprave, mag. Branko Pavlin, je spregovoril tudi o vlogi predsednika države.

Včasih se zdi, da vidimo državljani vlogo predsednika države bistveno močnejšo, kot je v resnici. Bi bilo to potrebno spremeniti?

"Mislim, da ne. Ljudje od vlade pričakujejo učinkovitost in ob tem je dobro, da je tu predsednik, od katerega ne pričakujejo toliko učinkovitosti kot prave besede, opozorila, dejanja in stvari, ki so morda na prvi pogled neoprijemljive, za orientacijo družbe pa zelo pomembne. Državljani potrebujemo besede in dialog, za katerega ni nujno, da je polemičen ali političen, od predsednika predvsem pričakujejo, da bo pomagal pri dajanju tona in smeri."

Hvala Nedeljskemu dnevniku

Litijski župan je tako kot vsako leto pripravil poseben sprejem za goste, obiskovalci prireditve pa so bili nekako enotni, da je bila letošnja prireditev odlična. Še to, da je prireditev trajala skoraj dve uri in pol, so nam oprostili. Ampak - kaj pa naj bi skrajšali? In če zna kdo z iskrivo in pošteno kritiko na plan, je to Tone Vogrinec: "Prireditev je bila predolga. Če bi jo želel skrajšati, bi zmanjšal število glasbenih točk, večji poudarek pa bi dal dobitnikom priznanj, ki bi jih morali bolj izzvati k besedi. Za Litijo je to dogodek leta in upam, da boste tradicijo nadaljevali. Zame osebno je bila posebna čast, da sem lahko sodeloval v zaroti razglasitve častnega Slovenca leta. Vsem, ki poznamo Tofa in njegovo delo, se je utrnila vsaj ena solzica. Moje veliko priznanje bralcem Nedeljskega za izbor Slovenca leta, uredništvu pa za častnega. Veste, kariere mnogih minejo, ne da bi jim kdo znal reči hvala."