Porsche je v začetku januarja, kot je znano, povečal svoj delež v nemškem avtomobilskem koncernu Volkswagen na nekaj več kot 50 odstotkov. Ker pa je Volkswagen največji lastnik Scanie, je Porsche pridobil tudi posreden nadzor nad Scanio in je moral zato v skladu s švedsko zakonodajo objaviti prevzemno ponudbo za to švedsko družbo.

Kot so danes sporočili iz Porscheja, nimajo strateškega interesa za nakup delnic Scanie in zato v prevzemni ponudbi zanje ponujajo minimalno ceno, in sicer po 6,40 evra za delnice razreda A, ki prinašajo večje glasovalne pravice, in 6,20 evra za delnice razreda B. To je nekoliko pod tržno vrednostjo omenjenih delnic.

Prevzemna ponudba bo trajala od 21. januarja do 10. februarja, skupna vrednost delnic, ki jih zajema ponudba, torej vseh tistih, ki niso v lasti Volkswagna in drugih s Porschejem povezanih družb, pa znaša 2,9 milijarde evrov.

Volkswagen ima pod nadzorom 68,6 odstotka glasovalnih pravic in 37,7 odstotka kapitala v Scanii. Volkswagen je obenem največji posamični delničar Scaniinega nemškega tekmeca, družbe MAN, in zato želi okrepiti sodelovanje teh proizvajalcev pod svojim vodstvom, še poroča AP.