Dirkači so letos prvič namesto po severni Afriki dirkali v Južni Ameriki. Po lanski odpovedi zaradi terorističnih groženj so prireditelji reli preselili v Argentino in Čile. Sprememba celine pa ni pomenila tudi lažjega relija: tudi na drugem koncu sveta so se dirkači v avtomobilih in na motorjih spopadali s puščavami, sipinami, pampami in brezpotji, prihranjen pa jim je bil vzpon na več kot 4000 metrov visoke prelaze, saj so to etapo zaradi sneženja morali odpovedati. Niti vremenske težave niso manjkale; večkrat so morali starte etap preložiti zaradi megle in dežja, nekajkrat pa so zaradi nevarne trase tudi skrajšali predvideno progo. Žal tudi drugi stalni spremljevalec relija Dakar ni miroval: smrt je, sicer ne na tekmovalni progi, ampak ob njej, doletela francoskega motociklista Pascala Terryja.

Za slovenske ljubitelje relija Dakar je bil kot vselej v zadnjih letih najbolj zanimiv nastop slovenskega motociklista Mirana Stanovnika. Izkušenemu "puščavskemu lisjaku" je tudi na prvem južnoameriškem Dakarju šlo dobro in je s 13. mestom izenačil svojo najboljšo uvrstitev na teh tekmovanjih. Enako uvrstitev je dosegel tudi na do letos zadnji izvedbi leta 2007. Želje na letošnjem tekmovanju so bile sicer višje, pred začetkom je meril na uvrstitev med deseterico, ki se mu je zaradi vsakodnevnih težav z motorjem v prvem tednu relija precej odmikala. Z odličnimi nastopi v zadnjih etapah pa se je povzpel do 13. mesta in v zadnjih dveh etapah tudi uspešno odbil vse napade tekmecev. Hkrati je reli končal na tretjem mestu v posebni razvrstitvi kategorije maraton.

"Tako kot včeraj sem moral tudi danes voziti na maksimum. Kmalu me je ulovil Vinters, ki je startal za menoj in divja dirka se je pričela. Kljub temu, da sem popolnoma uničil gumo, sem pripeljal v cilj hitrostne preizkušnje dobro minuto za Vintersom," je po napetem boju za končno uvrstitev dejal edini slovenski udeleženec Dakarja, ki ga je po uspešno končani hitrostni preizkušnji čakala še 341 kilometrov dolg transfer do cilja v Buenos Airesu.

Med motociklisti je zadnja etapa pripadla Portugalcu Helderju Rodriguezu. Slednji je svojo tretjo dakarsko etapno zmago dosegel predvsem po zaslugi boja s Palom Andersom Ullevalseterjem za peto mesto v skupnem seštevku. Marc Coma je slavil svojo drugo skupno zmago na Dakarju in se po številu zmag izenačil z največjim tekmecem zadnjih let Cyrilom Despresem. Slednji, ki je tudi formalno branil zmago iz Dakarja 2007, si je v prvem tednu zaradi težav z motorjem privozil prevelik zaostanek in je dirko končal na drugem mestu, uro in pol za velikim tekmecem. "Težka dirka je bila, etape so bile zgoščene, pa še terena nismo poznali. Zaradi tega je bilo težko ubrati pravo taktiko, tako da sem zmage še toliko bolj vesel," je dejal Coma.

Med avtomobilisti pa je Južnoafričan Giniel De Villiers Volkswagnu omogočil prekinitev prevlade Mitsubishija v zadnjih sedmih letih. Dvojno zmagoslavje Volkswagna je dopolnil Mark Miller. Na tretje mesto v skupnem seštevku se je uvrstil Robby Gordon s Hummerjem. De Villiers je za nameček slavil še etapno zmago v današnji zadnji etapi, Rusa Leonida Novickija je ugnal za pičli dve sekundi. To je bila že 12. etapna zmaga De Villiersa na Dakarju in četrta na letošnji izvedbi relija. Ob neuspehu Mitsubishija si bodo ljubitelji tega športa letošnji Dakar zapomnili tudi po odstopu Carlosa Sainza. Nekdanji svetovni prvak v reliju se je tri hitrostne preizkušnje pred koncem s svojim Volkswagnom zvrnil v jarek, v nesreči pa se je poškodoval tudi njegov sovoznik Michel Perrin.

"Neverjetno. Še nikoli se nisem počutil tako dobro. Na koncu sem bil že zelo nervozen in nisem mogel več šteti kilometrov, ki so mi še ostali do cilja. Vesel sem, da mi je uspelo in da sem svoji ekipi vrnil za pet let vlaganj," je po prihodu v cilj menil zmagovalec.