V stranki po besedah Janše ocenjujejo, da je ukrepanje vlade v boju z gospodarsko krizo nezadostno. Po njegovih besedah je sicer vlada sprejela nekatere ukrepe, vendar so ti po mnenju SDS nezadostni. Vlada po besedah nekdanjega premiera Janše ob tem tudi ni izkoristila priložnosti, ki ji je bila ponujena v obliki zakonskih predlogov, ki jih je pripravila prejšnja vlada. Omenjene predloge bi bilo treba nujno sprejeti, vendar ležijo v predalu, je dejal Janša.

SDS skrbi tudi "neko splošno vzdušje, ki se ustvarja". Tako smo po besedah Janše namesto tega, da bi "tisti, ki imajo v rokah moč in oblast, skušali delati povezovalno, priča ideološkemu revanšizmu in ideološki lustraciji. Vlagajo se kazenske ovadbe proti ministrom prejšnjega mandata za popolnoma nepomembne stvari, izvajajo se politične kadrovske menjave in sprejemajo ukrepi, ki v tem trenutku niso nujni", je opozoril Janša in dodal, da vse to "ustvarja klimo, ki ni dobra za to, da bi gradili enotnost na točkah, ki so v nacionalnem interesu".

V stranki zato vlado pozivajo, "da se na tej točki nekoliko ustavi, premisli katere so dejanske prioritete v državi, resno vzame konkretizacijo lastnega predloga o partnerstvu za razvoj in v ozadju pusti kulturni boj".

V izjavi za medije je Janša komentiral tudi nekatera druga aktualna politična dogajanja. Glede izjave Igorja Lukšiča iz SD, da so na kadrovskem števcu na spletni strani SDS tudi ljudje, ki so bili razrešeni zato, ker so imeli dvojne funkcije, je tako zagotovil, da so na seznamu zgolj ljudje, ki so bili razrešeni zaradi političnih motivov. Janša, kot je dejal, sicer dopušča možnost, da je bila storjena "kakšna napaka", in napovedal, da jo bodo popravili, če se bo izkazalo tako.

Informacija, da naj bi Dragan Isajlović, ki je Janšo aretiral leta 1988, postal svetovalec v kabinetu ministra za finance, prav tako pa naj bi sedel v nadzornem svetu Darsa, Janša ocenjuje kot "relativno obroben, vendar pa dovolj jasen in prepoznaven signal v prid oceni stanja" o političnih menjavah. Po njegovem bi namreč imenovanje nekdanjega pripadnika Udbe težko uvrstili v kategorijo nepolitično.

Na vprašanje, kaj pričakuje od vlade, če bi se obtožbe v aferi Patria izkazale za neresnične, pa je Janša odgovoril, da bodo tisti, ki so na tej podlagi "dosegli določen volilni rezultat, v trenutku, ko se bo na sodišču dokazalo, da je šlo za laž, na podlagi katere je potekala večina volilne kampanje, potegnili konsekvence in odstopili".

Na letnem posvetu se člani SDS niso dotaknili razmer v stranki v preteklem letu. To so namreč, kot je povedal njen predsednik, storili že na prejšnjem letnem strankinem posvetu v Mozirju.