Avstrijski veleposlanik je pojasnil, da gre za najvišje priznanje, ki ga Republika Avstrija lahko podeli na področju znanosti in umetnosti. "Pečko je prvi, ki je povabil avstrijske umetnike v galerijo v Slovenj Gradec," je pojasnil veleposlanik. Poudaril je, da je imel veliko učencev ter, da je predaval na več avstrijskih šolah. "To odličje je prejel ravno zaradi te povezovalne vloge," je še dejal.

Za Pečka odlikovanje pomeni potrditev, "da smo bili na pravi napoti", je povedal akademski slikar. S tem so po njegovih besedah presegli regionalnost, saj je bil sam v preteklosti večkrat deležen očitkov, da Slovenj Gradec ni pomembno kulturno središče. "Priznanje pa gre tudi vsem, ki so z menoj vsa ta desetletja sodelovali," je še poudaril.

Veleposlanik je na podelitvi priznanja izrazil zadovoljstvo, "da lahko Pečku, ki že več desetletij uspešno povezuje tako umetnike kot prebivalce z obeh strani meje izroči avstrijski zlati častni križ". Pečko je po veleposlanikovih besedah človek, "ki je svoje življenje in delo posvetil umetnosti in sodelovanju, pri tem pa njegov ustvarjalni in svetovljanski duh ni poznal meja".

"Pečko se je pokazal tudi kot tankočuten svetovalec in mentor nekaterim, pozneje uveljavljenim umetnikom," je dejal veleposlanik, ob čemer je omenil Jožeta Tisnikarja, Toneta Repnika in avstrijskega Korošca Ernsta Arbeitsteina.

Pečko je prijateljeval z Wernerjem Bergom, ki mu je v galeriji v Slovenj Gradcu omogočil do takrat najobsežnejšo razstavo. Sodeloval je tudi pri pripravi razstave monografij o Hugu Wolfu, pa tudi s priznano fotografinjo Inge Morath, ki ima korenine v Slovenj Gradcu, je še poudaril veleposlanik. Pod Pečkovim vodstvom je Slovenjegraška galerija gostila razstave več avstrijskih umetnikov, kot so Gruppe 64, Zorka L. Weiss in Gustav Januš.

Pečko je posebej izpostavil 50-letno kronologijo slovenjgraške galerije. Ob tem je omenil mednarodno razstavo iz leta 1966, ko je razstavljalo 200 umetnikov iz 40 držav. V sklopu te je mednarodna komisija slovenskim umetnikom starejše generacije podelila šest priznanj častnega meščana Slovenj Gradca.

Pečko se je rodil 19. septembra leta 1920 v Vuhredu. Leta 1954 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Gojmirju Antonu Kosu. Nekaj let je kot likovni pedagog poučeval na šoli v Slovenj Gradcu. Leta 1957 je sodeloval pri ustanovitvi Umetnostnega paviljona in bil od leta 1963 njegov ravnatelj.

Od leta 1967 naprej je samostojni umetnik. Več let je vodil Zavod za kulturo v Slovenj Gradcu, Koroško galerijo likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu pa je kot direktor vodil vse do leta 1997. Za svoje delo je prejel več priznanj. Razstavljal je na mnogih razstavah doma in v tujini. Danes pa živi in ustvarja v Slovenj Gradcu.