Tako za slovenske kot za avstrijske prvake, sicer stare znance še iz srednjeevropske lige, je tekma petega kroga pomenila veliko. Avstrijci so zmago krvavo potrebovali, če so želeli še ohraniti upanje za obstanek v enem od evropskih pokalov, za kar pa morajo osvojiti tretje mesto, medtem ko so Slovenci zmago potrebovali v boju za osvojitev enega od najboljših dveh drugouvrščenih mest, kar bi jim v žrebu parov osmine finala prineslo na papirju slabšo ekipo. Toda tokrat je voda tekla na avstrijski mlin, tako da so Dunajčani vendarle prekinili niz nekaj zaporednih porazov v medsebojnih obračunih. Zmaga večkratnih avstrijskih prvakov je bila tudi povsem zaslužena, saj so z izjemo prvega dela uvodnega niza pokazali veliko več želje po igri.

Sicer pa je trener slovenskih prvakov, kanadski strokovnjak Glenn Hoag, dvoboj začel s postavo, ki jo je preveril tudi na zadnji pripravljalni tekmi, ko so se v petek Blejci pomerili z ekipo Prvačine. Na mestu srednjega blokerja sta tako začela od prejšnjega tedna novinec v vrstah slovenskih prvakov, 206 centimetrov visoki Američan Phillip Eatherton, in povratnik po bolezni Alen Pajenk, na sprejemu Nicholas Cundy in Jasmin Čuturič, kot organizator je prednost dobil Angel Perez, na mestih libera in korektorja pa nenadomestljiva Sebastijan Škorc in Mitja Gasparini.

Blejci so ves prvi del uvodnega niza narekovali ritem igre

Hoag je bil lahko s prikazano igro svojih varovancev na začetku tudi povsem zadovoljen, veliko manj pa v nadaljevanju. Blejci so bili namreč tisti, ki so ves prvi del uvodnega niza narekovali ritem igre. Tako je bilo vse do drugega tehničnega odmora, ko so še drugič na tekmi povedli s štirimi točkami razlike. Gostje so do tega trenutka dobro delovali tako v igri v polju kot na mreži, v napadu pa je bil neustavljiv Gasparini, ki je do konca tega niza zbral kar osem točk. Pri vodstvu z 18:14 še ni kazalo, da bi se lahko zgodil preobrat, a na nesrečo slovenskih prvakov, ki so v končnici povsem obstali, se je zgodilo prav to. Zvrstilo se je nekaj nepotrebnih napak na sprejemu in servisu - kar osem začetnih udarcev Blejcev je v prvem nizu končalo bodisi zunaj polja bodisi v mreži - in gostitelji so tekmeca ujeli pri 20. točki, takoj zatem povedli še s 24:21, Gerald Reiser pa je izkoristil drugo zaključno žogo za zmago s 25:22.

V drugem nizu so bili slovenski odbojkarji nemočni

Na začetku drugega niza se je nemoč slovenskih odbojkarjev nadaljevala, kar so Avstrijci nemudoma izkoristili in povedli s 5:1, pri vodstvu s 7:2 pa trenerja gostov prisilili že v prvi polminutni odmor. V teh trenutkih je prišlo tudi do zamenjave na mestu organizatorja, ko je Satler zamenjal Pereza, bolj kot to pa je upanje v preborat gostom vlil Pajenk z nekaj zaporednimi točkami. Na krilih slednjega so Blejci počasi, a vztrajno nižali zaostanek in se pri izidu 16:18 prvič približali na vsega dve točki zaostanka. Priložnosti nato ni manjkalo niti, da bi zaostanek še zmanjšali ali celo izenačili, toda zaporedni napaki Andreja Flajsa, ki je sredi niza zamenjal Cundyja, in Gasparinija v protinapadih sta domačim omogočila varno prednost treh točk. Vseeno se Gorenjci še niso vdali in prav po zaslugi Pajenka prišli do minimalnega zaostanka (21:22). Toda že v naslednjem trenutku so gostitelji spet vodili s tremi točkami in si priigrali tri zaključne žoge. Prvih dveh niso izkoristili, zato pa je bil Juan Pablo Porello uspešen v tretje za vodstvo 2:0 v nizih.

Blejci so izgubili še tretji niz

Slednji je z neposredno točko iz servisa začel tudi tretji niz, Michael Laimer in Darko Antunović pa sta domače moštvo popeljala v vodstvo s 3:0. Začetno vodstvo so nato gostitelji ob povsem neprepoznavnih Blejcih pozneje še povečali, pri izidu 12:7 pa je Hoag spet moral poseči po polminutnem odmoru. Tudi to ni predramilo slovenskih odbojkarjev, ki so s petimi točkami zaostajali tudi pri 16. točki. Po drugem tehničnem odmoru se v igri gostov ni nič spremenilo, še več, povsem so popustili in izgubili še tretji niz, v katerem so osvojili vsega 16 točk.

Že naslednji teden bo na sporedu zadnji, šesti krog. Blejci bodo v dvorani Tivoli gostili italijanskega predstavnika, tekma pa ne bo odločala o ničemer, saj so Italijani že osvojili prvo mesto, Slovenci pa drugega. Precej bolj bo zanimivo v drugi tekmi, med Francozi in Avstrijci, saj bo zmagovalec osvojil tretje mesto.