Tam spodaj v teh dneh uživajo v poletnih dneh, še bolj pa bodo od ponedeljka naprej, ko se bo začel prvi letošnji teniški turnir velike četverce v Melbournu. Počitnic je za ljubitelje belega športa dokončno konec, kajti na prvem vrhuncu teniškega leta se obeta nov spektakel, ki bo zagotovo postregel z obilo dobrega tenisa, a bo osiromašen za lansko zmagovalko.

Ker po poškodbi rame še ni dovolj dobro pripravljena, bo tekmovanje izpustila Marija Šarapova in bo tako poskrbela, da bo turnir izgubil kakšnega gledalca, ki ga igra z rumeno žogico niti najmanj ne gane... "Žal mi je, da ne morem priti. Storila sem vse, da bi bila pravočasno v dovolj dobri formi, toda šele pred kratkim sem začela trenirati, zato mi je zmanjkalo časa," je razočaranim organizatorjem turnirja sporočila Marija Šarapova. Njeno usodo bo delila Slovenka Katarina Srebotnik, ki je zaradi poškodbe prav tako odpovedala nastop. Američanke Lindsay Davenport ne bo zaradi nosečnosti, ki bi utegnila pomeniti tudi konec kariere, nastop Rusinje Svetlane Kuznjecove pa je vprašljiv. V vlogi favoritk bosta Srbkinji Ana Ivanović in Jelena Janković, ki še ni dobila turnirja velike četverice, čeprav je na prvem mestu lestvice WTA. V njun rang sodi še nekaj igralk. Vanj zagotovo spadata sestri Williams, pa tudi Rusinji Jelena Dementjeva in Dinara Safina, ki ima težave z zdravjem. "Odlično sem trenirala. Mislim, da nisem bila še nikoli tako dobro pripravljena, kot sem sedaj. Hočem osvojiti še en veliki naslov," je odločna dejala Ana Ivanović.

Tudi v moški konkurenci bi utegnila imeti pomembno besedo Srbija, natančneje Novak Djoković, ki brani naslov. A čaka ga vse prej kot lahko delo. Rafael Nadal, najboljši igralec sveta in ranjeni Roger Federer, ki lani prvič po letu 2002 ni osvojil nobene lovorike na štirih najbolj prestižnih turnirjih, željno čakata na plen v obliki pokala. "Ne bom se oziral na uspehe v letu 2008. Trenutno sem na ničli, tako kot vsi ostali. Res je, da sezone nisem začel najbolje, a sem dobro treniral in prepričan sem, da bo želena forma prišla ob pravem času. Lani sva se s Federerjem borila za prevlado, letos pa pričakujem, da se bodo v boj vključili tudi mlajši igralci," je povedal Rafael Nadal, ki naslova iz Melbourna še nima. Omenjeno trojico bi utegnil ogroziti lanski finalist Jo-Wilfried Tsonga, na stavnicah visoko kotira tudi Andy Murray, ki se je izkazal za nočno moro Rogerja Federerja. Križem rok ne bo sedel niti Američan Andy Roddick, medtem ko je Nikolaj Davidenko odpovedal nastop.