"Predlagal bom referendum o razpustitvi parlamenta," je Zatlers dejal novinarjem in dal poslancem na voljo čas do 31. marca, da sprejmejo dolgo pričakovane ustavne spremembe, ki bi volivcem omogočile več moči. Kot je dodal latvijski predsednik, se zaostrovanje razmer ne more nadaljevati. "Moramo izpolniti konkretne naloge, da bi si pridobili zaupanje javnosti," je povedal Zatlers.

Predlog, da bi volivci imeli pravico razpustiti parlament na podlagi referenduma, od lani pridobiva vse več podpore. Po mnenju zagovornikov predloga je potrebno "pristriči krila" politikom, katerih korupcijski škandali se redno uvrščajo na naslovnice.

V skladu z dosedanjo zakonodajo lahko le predsednik države razpusti parlament. Referendum o spremembah ustave avgusta 2008 ni uspel zaradi nizke volilne udeležbe, čeprav so volivci spremembe podprli skoraj plebiscitarno.

Kljub temu so se nato v pristojnem odboru parlamenta dogovorili, da bodo vendarle oblikovali predlog ustavnih sprememb, po katerih bi lahko volivci zahtevali razpustitev parlamenta in sklic predčasnih volitev.

Vse večje nezadovoljstvo z desnosredinsko vlado premiera Ivarsa Godmanisa in zaradi recesije, v kateri se je znašla Latvija, je vrhunec doseglo v torek, ko se je več tisoč protestnikov v središču Rige spopadlo s policijo.

Policija je uporabila solzivec, da bi razgnala množico, in prijela 127 protestnikov potem, ko so ti metali kamenje na javna poslopja, tudi parlament in finančno ministrstvo. V izgredih je bilo ranjenih 15 policistov.

Izgredniki so bili le nekateri od približno 10.000 protestnikov, ki so se v torek udeležili enega največjih protivladnih zborovanj pod osamosvojitve te baltske države leta 1991. Kot je dejala ena izmed protestnic, latvijska vlada ne misli na svoje ljudstvo. "Mislijo samo na lastne žepe in kako oropati državo," je poudarila.