Ponovitev uspeha s prejšnjega prvenstva v švicarski Arosi, na katerem je Rok Flander postal svetovni prvak v paralelnem veleslalomu, v paralelnem slalomu pa je bil tretji, bodo poleg Flandra lovili še Žan Košir, Izidor Šušteršič, Jernej Demšar, Rok Marguč, Jure Hafner in Glorija Kotnik, v akrobatskih skokih bodo nastopili Marko Grilc, Domen Bizjak, Matevž Pristavec in Matevž Petek, v snežnem žlebu Cilka Sadar in Klemen Flisar, v krosu Matija Mihič, Rok Rogelj pa zaradi poškodbe ostaja vprašljiv. Zaradi finančnih težav bodo imeli zelo okrnjeno spremstvo, saj bo z njimi odšel le fizioterapevt, medtem ko bosta zdravnik in kondicijski trener, ki sta bila prisotna na prejšnjem prvenstvu, tokrat ostala doma.

Letošnja sezona z redkimi izjemami ni bila tako uspešna kot tista iz leta 2006/07, tako da Slovenci v Južno Korejo potujejo nekoliko manj samozavestni kot pred dvema letoma. Toda zadnji slalom je vendarle pokazal, da so kolajne možne. "Močnejši smo v slalomu, v njem nobena država nima takih adutov, kot jih imami mi. Vsekakor pa tudi v veleslalomu lahko posežemo v sam vrh. Dobro smo pripravljeni, v Kranjski Gori smo skupaj s Kanadčani dobro trenirali, če bo še nekaj sreče, se lahko nadejamo odličnih rezultatov," meni glavni trener Švicar Gilles Jaquet, ki ima v domovini kar nekaj težav, potem ko je prevzel vodenje slovenske reprezentance. Švicarji, v zadnjih letih glavna velesila v tem športu, so Slovence vedno gledali nekoliko zviška, njihovo obnašanje pa je po besedah Flandra po zadnjih slovenskih uspehih postalo še slabše.

Flander bo spet glavni slovenski adut, čeprav meni, da lahko njegovo mesto zasede tudi kdo drug iz slovenske reprezentance. "Trener Jaquet je postavil piko na i. Zdaj nisem samo jaz, ampak imamo ekipo, ki nam jo zavidajo vsi. Praktično smo vsi zmožni domov prinesti kolajne, še posebej v slalomu. Sam bom razočaran, če kolajne ne bom osvojil, toda zavedam se, da je konkurenca močna in da vedno ne moreš biti med najboljšimi. O kolajnah odloča veliko dejavnikov, vsekakor pa za to potrebuješ tudi kanček sreče. Te v sezoni še nisem imel, prebolel sem pljučnico, tako da zadnji rezultati niso najbolj realni. Proga v Koreji, na kateri je izključno naravni sneg, bi mi morala ustrezati, še posebno, če bodo nizke temperature in led," je dejal Flander, ki med dobitniki kolajn vidi tudi Žana Koširja: "Žan je velika prihodnost našega deskanja. Čeprav pravi, da ni talent, ampak samo delavec, jaz trdim nasprotno. Je velik talent, letos pa je postal še delavec. Vsekakor ima vse možnosti, da postane eden najboljših v tem športu. Če ne letos, pa gotovo v naslednjih letih."

Košir, ki mu strokovnjaki pripisujejo predvsem možnosti v paralelnem slalomu, lahko preseneti tudi v veleslalomu. Ne samo letos, ampak tudi pozneje. Treba je namreč vedati, da ob ima ob Flandru edini tudi finančno zaledje. Košir je namreč član ekipe Avstrijca Sigija Grabnerja, kateremu pomaga pri razvijanju desk. Očitno bodo morali v prihodnosti takšne reči početi tudi drugi mladi Slovenci, sicer se jim ob slabem finančnem položaju Smučarske zveze Slovenije, ki deskanja niti nikoli ni obravnavala stoodstotno resno, ne godi nič dobrega.