Z druščino največjih zvezd hokeja na ledu, kot so Johan Franzen, Chris Chellios, Pavel Datsjuk, Marian Hossa in drugi, si je Jan delil slačilnico, a vendarle je bilo pričakovati, da v prvenstvu še ne bo zaigral. To se je tudi zgodilo. Jan se trenutno kali v nižji ligi AHL, kjer nastopa za Grand Rapids Griffins, njegove sanje pa bi se z dobrimi predstavami lahko kmalu uresničile. Morda je vse bližje trenutek, ko se bo dvomilijonska Slovenija lahko pohvalila z dvema igralcema v ligi NHL. A do takrat bo moral dvajsetletnik, ki bo danes teden praznoval rojstni dan in še nima nastopa za člansko reprezentanco, preliti še ogromno znoja.

Detroit vas je za tri leta vzel pod svoje okrilje, kar je očitno, da ima z vami dolgoročne načrte.

Tako je. Z Detroitom sem namreč podpisal triletno pogodbo, česar sem zelo vesel. Prav tako sem zelo ponosen, da imajo z menoj načrte tudi v prihodnosti, kar sem kot otrok vedno le sanjal. O mojem prvem nastopu med najboljšimi hokejisti sveta pa je še prezgodaj govoriti, saj je Detroit vrhunsko moštvo, ki ima v svojih vrstah kopico izkušenih hokejistov. Seveda bom tudi v prihodnje vse podredil temu, da bom nekoč občutil čar igranja v tako močni ligi kot je NHL. Upam, da bo to kmalu.

Trenutno igrate v ligi AHL. Kako bi ocenili kakovost te lige? Je zanimanje javnosti veliko?

Ta liga je polna izvrstnih igralcev. Veliko je nadebudnih mladih hokejistov, vsak pa ima željo nekoč zaigrati v ligi NHL. Poleg mladcev pa so v moštvih še starejši, bolj izkušeni igralci, ki so svoj čas navduševali na ledenih ploskvah. Ti igralci pomagajo mlajšim s svojimi izkušnjami, kar je zelo pomembno pri razvoju vsakega hokejista. Sicer pa je zanimanje za naše tekme kar precejšnje, na domačih tekmah se v povprečju zbere okrog 7000 gledalcev, kar je spodbudna številka.

Kako na vas gledajo domači igralci? Vedo, kje je Slovenija?

Tem igralcem sem poskušal razložiti, kje leži naša država. Nekateri so si to zapomnili, spet drugi ne. Velikokrat nas zamenjajo s Slovaki, kar seveda ni nič novega. Drugače pa menim, da vsi poznajo Anžeta Kopitarja, ki je zelo znan in cenjen v ligi NHL.

Kako ste se sploh znašli v ZDA? Najbrž je to povsem druga zgodba kot doma.

Najprej sem se iz Slovenije odpravil na Češko, kjer sem imel nadvse uspešno sezono. Tam me je opazilo kar nekaj skavtov, ki iščejo kakovostne igralce za najmočnejšo ligo. Nakar sem bil izbran na naboru, po pogovoru z agentom in starši pa sem se kasneje tudi odločil, da bom odpotoval čez lužo. V Združenih državah Amerike je resnično vse poskrbljeno za hokejiste na način, kot mora biti, zato imajo tudi tako močno prvenstvo in kakovostne igralce.

Gredo vaši dresi med navijači dobro v promet?

Tega res ne vem, saj jih ne prodajam sam. Sem pa opazil precej ljudi, ki nosijo kratke majice z mojim imenom in številko na hrbtu. Na ulici me za zdaj še ne nadlegujejo z avtogrami, saj sem v Detroitu šele nekaj mesecev.

Kolikokrat na leto obiščete domačo Pesnico in kako je z domotožjem?

Domov se vrnem le poleti, ko se zaključi sezona. V Pesnici sem približno dva do tri mesece, a tudi takrat je treba nabirati kondicijo, saj je sezona zelo naporna in dolga. Sicer pa domače okolje kar precej pogrešam. Bolj ko se bliža konec sezone, bolj se veselim prihoda v domovino. Je pa tudi res, da za domotožje praktično ni dosti časa, saj si tekme in treningi sledijo v zelo napornem ritmu.

Cilji vašega matičnega kluba v Mariboru so precej visoki. Menite, da se jim bo na dolgi rok uspelo približati ravni, ki jo imata Jesenice in Olimpija? Je v prihodnosti realen tudi nastop v ligi EBEL?

Ja, res je. Slišal sem, da so si postavili visoke cilje, kar me je zelo razveselilo, saj je že čas, da se tudi v Mariboru začne igrati pravi hokej. Upam in tudi verjamem, da se bodo Štajerci čez nekaj let pridružili obema slovenskima ekipama v razširjenem avstrijskem prvenstvu.

V kolikšni meri spremljate dogajanje na slovenskih ledenih ploskvah?

Slovenski hokej spremljam zelo pogosto. Vsakodnevno si pogledam izide tekem na internetu, tako da sem kar na tekočem z aktualnim dogajanjem v domovini.

V tem letu slovensko reprezentanco čakata dva pomembna nastopa (kvalifikacije za OI ter svetovno prvenstvo skupine B). Pričakujete poziv v izbrano vrsto? Ima kdo iz hokejske zveze sploh kakšen kontakt z vami?

Vsekakor pričakujem poziv selektorja, ko ga bomo seveda dobili. Če bi bil vpoklican v izbrano vrsto, bi bil zelo počaščen in ponosen, a nisem prepričan, če bi se uspel povabilu tudi odzvati, saj imam ravno v tem času veliko klubskih obveznosti. Stika s Hokejsko zvezo Slovenije sicer nimam, na internetu pa sem že večkrat prebral, da ima krovna organizacija obilico težav. Toda prepričan sem, da se bo stanje prej ali slej izboljšalo.