Kranjec je bil vnovič edini slovenski finalist, saj sta preostala dva Slovenca, ki sta se v petkovih kvalifikacijah prebila na obe letošnji uvodni tekmi svetovnega pokala v poletih, današnji nastop končala že po prvi seriji in pristala v ozadju. Rok Urbanc je bil 36., Robert Hrgota pa 39. Že v petkovih kvalifikacijah je obstal Jurij Tepeš.

"Seveda smo, glede na minulo sezono, zadovoljni z današnjim nastopom Kranjca. A to ni to, kar je pokazal v poskusni seriji, ko je imel eno najboljših daljav. Nobeden od njegovih dveh skokov na tekmi nato ni bil tako natančen, kot tisti v poskusni seriji. Ker se je žirija odločila za nizek nalet, tudi hitrost na odskočni mizi je bila nizka, je bila natančnost pri odskoku še kako pomembna. V fazi leta po nenatančnem odskoku nato Robi ni mogel več veliko pridobiti," je nastop edinega slovenskega finalista danes ocenil glavni trener Matjaž Zupan.

"Za preostala dva slovenska fanta na Kulmu je bil morda ta konec tedna pretežek, saj nista pokazala forme, ki jo sicer kažeta v celinskem pokalu. A tudi na takšnih tekmah je treba nastopiti," meni Zupan, ki se bo o peterici potnikov na naslednjo postojanko svetovnega pokala v Zakopane odločil v ponedeljek.

Sicer je več kot 80.000 gledalcev v Bad Mitterndrofu ta konec tedna najbolj navdušil domači as Schlierenzauer, dvakratni svetovni prvak v poletih, ki je tudi dobil obe tekmi na Kulmu; v soboto je celo izboljšal šest let staro rekordno znamko Nemca Svena Hannawalda, ko je pristal pri 215,5 m. Vendar, kot sam pravi, je bil to nevaren skok. "Pri še daljših skokih na tej letalnici je na kocki zdravje skakalcev. Sam sem vesel, da sem včeraj pristal brez padca, saj sem se komaj ujel. Še danes me po krču v nogi brutalno boli," je dejal 19-letni Tirolec, ki pa je kljub temu v poletih izjemno užival: "Ta konec tedna so mi uspeli sami odlični poleti. Občutek je izjemen!"

Ammann je sobotnemu drugemu mestu danes dodal še tretje in tako zadržal vodstvo v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Švicar je obenem prebil mejo 1000 točk, saj jih je do zdaj na 13 tekmah zbral 1017. Drugi je Schlierenzauer z 940, tretji pa njegov rojak in zmagovalec novoletne turneje Wolfgang Loitzl (801), ki je bil danes deseti. najboljši Slovenec na 27. mestu ostaja Kranjec (80).

Karavana svetovnega pokala se bo nadaljevala že prihodnji konec tedna v poljskih Zakopanah.