Mednarodna smučarska zveza (FIS) je znova uvedla posebno točkovanje v smučarskih poletih, saj bodo po Kulmu tekme še v Oberstdorfu v Nemčiji, Vikersundu na Norveškem in finale pri nas v Planici (od 19. do 22. marca). Izmed devetih tekem bo šest posamičnih preizkušenj in tri moštvene.

Prireditelji tekme na Kulmu, ki jih vodi nekdanji skakalni as Hubert Neuper, si manejo roke. Wolfang Loitzl, letošnji zmagovalec novoletne turneje, je namreč doma prav iz Bad Mitterndorfa, v bližini katerega na hribu Kulm leži največja naravna letalnica na svetu. Loitzl je v Avstriji povzročil pravo skakalno mrzlico, saj je zmagal na vseh treh tekmah v letošnjem koledarskem letu. Prireditelji v treh dneh pričakujejo 100.000 gledalcev, zanimanje je večje, kot za svetovno prvenstvo pred tremi leti.

Loitzl ne slovi kot vrhunski letalec (osebni rekord 211,5 metra iz Planice 2007), a je prepričan, da je na domači letalnici lahko uspešen. "Ker sem v vrhunski formi, jo lahko vnovčim tudi na letalnici. Po zelo stresni novoletni turneji sem dva dneva preživel v krogu družine in počival. Ob dveh živahnih sinovih sem skoke povsem odmislil," je povedal 28-letni Wolfgang Loitzl, ki ima zdaj višje ambicije, kot jih je imel pred začetkom sezone. Tedaj si je želel prve zmage v karieri, uvrstitve med prve tri na novoletni turneji in peterico v skupnem seštevku svetovnega pokala, v katerem je zdaj tretji z le točko zaostanka za rojakom Schlierenzaurejem in 354 točk pred četrtouvrščenim Nemcem Martinom Schmittom.

Na Kulmu se je zbralo 45 letalcev iz 15 držav. Na treningu je najdlje poletel Norvežan Anders Jacobsen 210 metrov. Manjkajo Japonci, ki so odpotovali domov, saj so bili v Evropi od sredine novembra, izmed Rusov pa je prijavljen le Pavel Karelin. V norveško reprezentanco sta se vrnila dvakratni svetovni prvak v poletih Roar Ljoekelsoey in svetovni rekorder Bjoern Einar Romoeren (239 metrov v Planici 2005). Slovenske barve bodo zastopali Robert Kranjec, Robert Hrgota in Rok Urbanc. Jurij Tepeš je izpadel v včerajšnjih kvalifikacijah, kjer je bilo treba za preboj na tekmo (pravico nastopa ima na poletih 40 tekmovalcev) premagati le pet skakalcev. Ostali slovenski reprezentanti vadijo na skakalnici v Kranju.