Britansko notranje ministrstvo trdi, da je to nujno ter da tako narekuje preiskovanje kriminala in terorizma. Kritiki pa pravijo, da gre za potrato denarja in ogrožanje državljanskih svoboščin.

Tri milijarde e-sporočil na dan

Pod sedanjo laburistično vlado kaže veliki brat iz leta v leto večji apetit po shranjevanju vsega osebnega, od kupa podatkov do, v najnovejšem primeru, e-pošte. Le kaj bo še prišlo na vrsto, se moraš vprašati v državi, v kateri je tudi daleč največ varnostnih kamer, ki te gledajo vsepovsod. Na notranjem ministrstvu pravijo, da jih potencialno zanimajo samo datumi poslanih elektronskih sporočil in ne njihova vsebina, kar zveni precej za lase privlečeno.

Za ponudnike internetnih strežnikov bo to orjaški zalogaj, saj Britanci pošljejo približno tri milijarde elektronskih sporočil na dan. V neodvisni organizaciji za varovanje človekovih pravic in državljanskih svoboščin Liberty trdijo, da vlada že pripravlja načrt, po katerem namerava od ponudnikov internetnih strežnikov prevzeti shranjevanje e-pošte in jo dodati k centralni vladni bazi podatkov, v kateri bi rada imela tudi vse druge podatke in informacije o državljanih.

Problem ni samo velikobratska narava te namere, ampak je vprašljiva tudi varnost podatkov. V Liberty pravijo, da ne bi nobeni vladi ali organizaciji zaupali shranjevanja tako veliko zaupnih podatkov o vseh ljudeh ali ji zaupali, da bodo na varnem.

Vladno odločitev kritizirajo tudi po tehnični plati, saj pravijo, da bo draga in da bi denar, porabljen zanjo, lahko porabili veliko pametneje. Shranjenje vse e-pošte pomeni tudi shranjevanje vse "neželene elektronske pošte oziroma 'spamov'".

Izgubljeno zasebnost je težko vrniti

Internetni strokovnjaki pravijo, da bi raje videli veliko več policijskih izvedencev na "internetnih patruljah" oziroma, da bi vlada ravnala veliko bolje, če bi milijarde funtov, ki jih porabi za vohljanje za vsemi ljudmi v upanju, da bo naletela na kriminalce, porabila za usmerjeno raziskovanje internetnega kriminala. Ne gre samo za Britanijo, saj je to direktiva evropske komisije. Res pa je, da je to očitno direktiva, ki jo je vlada pripravljena veliko bolj navdušeno izpolniti kot številne druge. Vlada bo vsem ponudnikom za shranjevanje elektronske pošte izplačala od 25 do 70 milijonov funtov.

Kritiki trdijo, da shranjevanje elektronske pošte posredno pomeni, da lahko oblasti 24 ur na dan nadzorujejo gibanje vsakega državljana, ki uporablja e-pošto. Konservativni lord Nortesk, član lordskega odbora ta znanost in tehnologijo, je že pred časom dejal, da ta ukrep pomeni dostop do vsake sekunde, minute in ure življenja državljanov, pa tudi, da je izgubljeno zasebnost zelo težko dobiti nazaj.

Najglasnejši kritiki vladnega pohlepa po podatkih in informacijah o ljudeh opozarjajo, da Britanci morda kot mesečniki korakajo v nadzorovano velikobratsko družbo. Poleg tega ne bi smeli pozabiti, kako zelo pogosto vladne službe in posamezniki, celo pomembni uslužbenci obveščevalnih služb, izgubljajo in pozabljajo prenosne računalnike z zaupnimi datotekami, CD-je in kuverte z zaupnimi dokumenti.