"Zbrali smo toliko moči, da bo jubilej minil kvalitetno in najboljše, kakršna je bila praksa tudi v vseh letih velenjskega turnirja. V teh časih ni bilo lahko zbrati toliko denarja, a nam je uspelo. Tudi v prihodnosti nas bo še zanimal turnir najvišje svetovne vrednosti," je uvodoma pojasnila Polona Čehovin Sušin, direktorica velenjskega turnirja in podpredsednica Namiznoteniške zveze Slovenije, ki ima največ zaslug za prireditev svetovne ravni.

Predsednica NTZS in poslanka Silva Črnugelj je bila uvodoma ponosna, da bo v Velenju 14. januarja tudi proslava ob 80-letnici delovanja NTZS, nato pa je morala odgovarjati na številna vprašanja okrog delovanja zveze, ki neprestano životari in ne zna unovčiti nekaterih odmevnih rezultatov. Predsednica je bila v svojem slogu diplomatska, a pametnih odgovorov, kako se lotiti krize in kaj je v bran krize storila v svojem mandatu, ni dala. "Že to, da sploh delujemo ter da se medijsko ne izpostavljamo s škandali, je za nas uspeh. Državna sredstva so vse manjša, zato je boj za preživetje trd," je med drugim dejala predsednica.

Matija Krnc je predstavil prireditev ob 80-letnici delovanja zveze, ki bo potekala v hotelu Paka, na njej pa bodo osrednji gostje legendarni namiznoteniški igralec Edvard Vecko, najboljši Slovenec Bojan Tokič ter Martina Safran, Biljana Todorovič in Helena Halas, ki so v kratki zgodovini Sloveniji na evropskem prvenstvu priigrale bronasto odličje.

Med 270 tekmovalci iz 32 držav bo tudi 29 Slovencev, neposredno v glavni žreb pa so po izbiri reprezentančnih selektorjev uvrščeni Tokič (10. nosilec), Mitja Horvat, Jana Tomazini in Manca Fajmut. "Ker je reprezentančne nastope odpovedala Safranova in ker se je Biba odločila, da konča kariero igranja za Slovenijo, se bomo predstavili v pomlajeni zasedbi. Upam, da bodo dekleta na domačih tleh pokazala napredek. Želja je, da bi se še dve dekleti uvrstili na glavni turnir," je cilje ženskega dela reprezentance predstavila Andreja Urh.

Moški selektor Bojan Rak je s stanjem na namiznoteniški zvezi povsem razočaran. "Dosegamo vse boljše rezultate, denarja pa je vse manj. Počutim se, kot da ne bi bilo pomembno, kaj delamo. Zakaj je tako, ni moj problem," je bil uvodoma direkten selektor ter nadaljeval: "Skrajni čas je, da si postavimo višje cilje, ne pa da se zadovoljujemo zgolj s kakšno posamično zmago v kvalifikacijah. A brez vložkov je to nemogoče. Potrudili se bomo, da bomo v Velenju zmagali čimvečkrat, odmeven uspeh pa lahko doseže le Tokič."