Ko sta 28-letnega Štajerca v poskusnem skoku (131,5 m) krepko preskočila najhujša zasledovalca, rojak Gregor Schlierenzauer (140,5 m) in Švicar Simon Ammann (139 m), so se začela ugibanja, da ne bo vzdržal pritiska. A polno bojno pripravljenost je razkril že med ogrevanjem, ko je z mesta preskočil letvico na višini kar 75 centimetrov, vodstvo tekmovanja pa je pod avstrijskim pritiskom še zvišalo zaletišče. Čeprav je vidno nervoznemu Loitzlu utrip na zaletni rampi narasel na 120 udarcev in se je skozi posamezne faze skoka povečal na 180, je ohranil hladnokrvnost rutinerja in že v prvi seriji dobesedno ponižal konkurenco ter razblinil še zadnje dvome o skupnem zmagovalcu. V finalu je le potrdil šampionsko predstavo in prisilil sodnike, da so "Mr. Telemarku" prisodili kar devet najvišjih možnih ocen 20, kar je v preteklosti dobil le Japonec Kazujiši Funaki. Ammann (zaostanek 32,6 točke), ki je Avstrijce v psihološki vojni izzival, da ima čudežni dres, in Schlierenzauer (zaostanek 46,5 točke) sta šampiona športno dvignila na ramena. Še pred tem je od sreče poljubljal sneg, v objem mu je skočila žena Marika, medtem ko je štiriletni sin Benjamin tekmo spremljal doma v dnevni sobi, oblečen v kombinezon s štartno številko in čelado na glavi.

"Zgodilo se je toliko stvari, da bom potreboval nekaj dni, da bom dojel uspeh. Ko sem dosegel prvo zmago, se mi je odprlo, vse je postalo tako enostavno, da bom prva mesta le še ponavljal. Dolgo časa sem garal, da sem uresničil sanje. Pred turnejo sem si želel ene zmage, osvojil sem tri in še novoletno turnejo. Morda sem grand slam s štirimi zmagami zapravil zaradi slabšega telemarka v Oberstdorfu," je počasi govoril modrooki Wolfgang Loitzl, ki je poleti že tretjo sezono zapored treniral z reprezentanco B, v kateri ima veliko več miru kot medijsko veliko bolj izpostavljena rojaka Schlierenzauer in Morgenstgern. Skrivnost uspeha je tudi v temeljiti psihološki pripravi, pri kateri si pomaga z audiovidualizacijo, pri kateri uporablja enake metode kot nemška rokometna reprezentanca.

Kje je sinoči s kolegi proslavljal dosežek, na katerega je Avstrija čakala devet let (zadnji zmagovalec je bil Andreas Widhölzl leta 2000), ni hotel razkriti, prestižna nagrada - avto subaru, vreden 29.990 pa je dobrodošla za njegovo družino. Podaril ga bo ženi, ker sedanji ni v najboljšem stanju in bo zelo uporaben za prevoz obeh sinov.

Dominator svetovnega pokala Ammann je priznal, da je po zmagi na prvi tekmi v Oberstdorfu pomislil na zmage na vseh štirih skakalnicah, na koncu pa poudaril, da je zadovoljen z drugim mestom, ker je njegova najboljša uvrstitev v karieri in švicarska v zadnjih 30 letih. "Na treningih sem pokazal več, kot sem nato iztržil na tekmah," je dodal Gregor Schlierenzauer, ki mi tudi v tretjem poskusu ni uspel postati kralj turneje, a ima še dovolj časa, saj bo danes star šele 19 let.