Prvi od treh kraljev turneje Loitzl, ki skače sproščeno, kipi od samozavesti in po 12 letih garanja uživa v soju žarometov, je včeraj opravil vse tri skoke. Njegova prva zasledovalca in preostala kralja, Švicar Simon Ammann in Avstrijec Gregor Schlierenzauer, sta nadaljevala s psihološko vojno, ki spominja na hazardersko igro pokra.

Samozavestno sta si privoščila dan predaha in se sploh nista pojavila na zelo zahtevni in posebni skakalnici Paul Ausserleitner, na kateri se skakalci zaradi položnega zaletišča in dolge odskočne mize počutijo, kot bi se vozili po avtocesti, preden pridejo do odskočnega pomola, zato imajo mnogi velike težave s točnostjo odskoka. Ammann je bil razočaran po osmem mestu v Innsbrucku, kjer se je ujel v avstrijsko past s psihološkimi triki, zato je na tekmi z agresivnim slogom izsiljeval dolg skok in občutil, da ni nepremagljiv. Schlierenzauer (jutri bo praznoval 19. rojstni dan), ki mu je za zmago v Innsbrucku zmanjkalo pičlih 38 centimetrov, je tukaj že dvakrat izgubil boj za skupno zmago v seštevku turneje, potem ko je imel sijajno izhodišče za zgodovinski uspeh. "Gregor pripravlja popoln napad," napoveduje glavni trener Avstrijcev Alexander Pointner.

Slovenska reprezentanca je v seriji polomov in blamaž le še bolj nazadovala v primerjavi z minulimi tekmami. Skozi kvalifikacije so se prebili le trije, Robert Kranjec (32. mesto, tekmec v dvoboju Francoz Chedal), Mitja Mežnar (46. mesto, tekmec v dvoboju Švicar Kuettel) in Jernej Damjan (48. mesto, tekmec v dvoboju znova Nemec Schmitt), izpadla pa sta novinca Rok Urbanc in Matic Kramaršič. Izkupiček bi bil še slabši, saj bi izpadel tudi Damjan, če se vodstvo reprezentance ne bi pritožilo, potem ko so merilci Kazahstancu Koroljevu podarili kar tri metre. "Moj skok ni vreden nobenega komentarja. Delamo vse, kar je v naših močeh, a na žalost ne gre čez noč," je pripomnil Jernej Damjan, ki je na tekmo prišel kot zadnji med kvalifikanti, prvi je bil Norvežan Jacobsen, med vsemi pa še za desetinko točke boljši Rus Vassilijev.

Robert Kranjec je bil precej boljše volje kot v Innsbrucku, kjer naj bi slabo razumel navodila selektorja Zupana: "Tole ni bilo idealno, a sem po zraku vsaj malo lahko dihal, da se nisem matral. Prepričan sem, da bomo prebrodili težave." Mitja Mežnar se je v dogovoru s trenerji odločil za vračanje k osnovam skokov, kar pomeni več enostavnosti in manj kompliciranja. Urbanc (znova je Sloveniji priskakal dodatno mesto skozi tekme celinskega pokala) in Mežnar sta v kvalifikacijah skočila slabše kot na treningu. Oba sta imela trde noge, saj sta še v nedeljo popoldne tekmovala na drugi skakalni ligi v Baunlageju v Nemčiji, po kateri sta izvedela, da gresta prvič v karieri na tekmo novoletne turneje. Nato sta se osem ur vozila v kombiju in prišla v hotel v Bischofshofen šele ob eni uri ponoči ter se ulegla v postelji, ki sta ju zaradi odhoda domov zapustila Peterka in Pikl. Takoj po polomu v Innsbrucku se je v udobnem audiju domov odpeljal tudi športni direktor Franci Petek.