Mutombo je takoj po podpisu sporočil, da bo to njegova zadnja profesionalna sezona. S priključitvijo moštvu iz Houstona je center, ki sliši na polno ime Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jean-Jacques Wamutombo, prehitel Sama Cassela, ki je bil z 39 do sedaj leti najstarejši aktivni igralec v ligi NBA. Košarkar, rojen v Kongu, je že v lanski sezoni nastopal za Rakete, po koncu pa se je že spogledoval s pokojem. Kljub temu se je odločil, da vztraja še eno leto. "To bo moja poslovilna turneja. Zelo sem zadovoljen, da bom lahko ponovno oblekel dres Houstona. Že po zaključku lanske sezone sem se nagibal h koncu kariere, a nato prejel toliko vzpodbudnih besed s strani ljudi, ki mi v življenju ogromno pomenijo, da sem se odločil nasprotno. Mojih šest otrok mi je lansko leto za božič pod smrekico postavilo kartico, v njej pa so me prosili, naj vztrajam še eno leto. Seveda jih nisem mogel razočarati," je razložil Dikembe Mutombo.

Robustni center, znan po svojih blokadah, ki poleg angleškega, francoskega, španskega in portugalskega obvlada še pet afriških jezikov, je še posebej vesel, da se vrača v ekipo, za katero je nastopal v lanski sezoni: "Zelo sem zadovoljen, da sem lahko spet del tega kluba. Pri Houstonu so vedno verjeli v moje sposobnosti in imeli razumevanje za vse humanitarne akcije, ki jih tako rad opravljam. Vedno sem čutil njihovo podporo. Rakete imajo v ekipi ogromno obetavnih igralcev, ki rabijo vodjo, nekoga, ki jih bo znal usmeriti na pravo pot. Mislim, da sem pravi človek za to težko nalogo." Košarkar je leta 1997 ustanovil fundacijo, ki nosi njegovo ime, z njo pa pomaga izboljšati življenjske razmere v rodnem Kongu, zaradi česar je s strani predsednika države prejel vzdevek "sin Konga". "Moje srce je bilo polno sreče. Nisem pričakoval, da bo predsednik Konga povedal toliko lepih stvari o meni," je bil po dogodku zadovoljen Mutombo.

Poleg družine je imel veliko vlogo pri vrnitvi Mutomba v svet košarke tudi kitajski igralec Yao Ming, ki je svojega vzornika klical tudi po dvakrat ali trikrat na dan. "Mutombo ima veliko telefonskih številk, saj je ena namenjena košarkarskim prijateljem, druga družini, tretja zvezdnikom... Toda poznal sem vse. Če je izklopil eno od njih, sem ga poklical na drugo, tako da se me ni uspel znebiti," je z nasmeškom na ustnicah razlagal prisrčni kitajski velikan.

S povratkom Mutomba pa je izredno zadovoljen tudi trener moštva iz Teksasa Rick Adelman, ki bo lahko sedaj Mingu namenil nekaj več počitka ter s tem zmanjšal možnost poškodb, ki so Kitajca že nič kolikokrat oddaljile od parketa: "Ko opazujem treninge, sem zelo hvaležen, da se je vrnil na košarkarska igrišča. Sedaj ima Yao končno spet možnost, da trenira z nekom, ki je visok tako kot on. No, vsaj približno tako kot on."